Petr Schwarz: Události týdne

20. duben 2013

Do Česka přišlo letní počasí hned po dlouhé zimě, jaro se zatím nekonalo a v politice se nešlo skoro na ničem dohodnout. Čeští poslanci chtěli po ministerstvu financí šest set padesát tisíc na to, aby si mohli zahrát fotbal s jinými poslanci, ale nakonec nic nedostali. Prezident Zeman a ministr zahraničí Schwarzenberg se sešli, aby se pokusili dohodnout na jmenování velvyslanců, ale o výsledku radši neřekli médiím vůbec nic.

Saúdská Arábie vyhostila tři turisty ze Spojených arabských emirátů, protože prý hrozilo, že by byli neodolatelní pro místní ženy. Do Pákistánu se po čtyřletém exilu vrátil bývalý prezident Mušaraf, aby kandidoval ve volbách. Hlavního favorita současných voleb Šarífa už před lety porazil, avšak ne ve volbách, nýbrž vojenským převratem. Do čela státu se ale letos těžko vrátí, protože i když se nakonec místo kandidatury pokoušel prchnout v sanitce, zatkli ho pro vlastizradu, a bude tak i nadále chybět v seznamu stovky nejvlivnějších lidí světa, který tento týden zveřejnil časopis Time a z Pákistánu na něm je patnáctiletá žákyně Malalaj, která psala na internet, že je dobře, aby se dívky vzdělávaly a kvůli tomu ji před půl rokem střelili do hlavy, takže teď radši žije v Británii.

Výbuchy náloží v cíli bostonského maratonu zabily tři lidi a dvě stovky zranily, bomby udělané zřejmě podle návodu z internetového magazínu Al-Káidy odpálili dva bratři z Dagestánu. Čtyři desítky lidí přišly o život po výbuchu v továrně na hnojiva v texaském městečku West, kde má většina obyvatel české kořeny. Starosta Milhostova v karlovarském kraji by byl rád, kdyby na nějaké škole otevřeli třídu, kde by si mohli starostové doplnit maturitu a obrátil se kvůli tomu na hejtmana, kterému chtěla opozice už potřetí odvolat náměstka právě pro školství, který je komunistou a dříve byl politrukem u pohraniční stráže, a proto čtyři a půl tisíce lidí podepsalo petici, aby krajské školství neřídil.

Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Foglová se pustila do propouštění těch lidí z vedení, o kterých se při jejím nástupu do funkce předpokládalo, že je propustí. Celá patnáctičlenná vědecká rada ústavu rezignovala sama, ale paní ředitelka už oznámila, že má příslib jednoho až čtyř lidí, že do nové vědecké rady zasednou.

Dvě planety obíhající kolem oranžového trpaslíka v souhvězdí Lyry, které objevil vesmírný teleskop Kepler, jsou podle vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír zatím nejslibnějšími kandidáty na to, že by na nich mohl být život a mohly by být obyvatelné. Jenže jsou 1 200 světelných let daleko a celé je pokrývá oceán, takže k životu na nich bychom si asi museli vypěstovat ploutve. Co největší spokojenost na planetě Zemi přeje posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.