Petr Schwarz: John, vnitro a efektivita

5. srpen 2010

Hasiči se nedostanou včas k požáru. Policisté kvůli šetření na pohonných hmotách nebudou moci býti tam, kde jich bude zapotřebí.

Policie po letech náborů bude propouštět. Dopravní policie si nebude kvůli úsporám moci koupit moderní software, který umí vyčíst údaje z registračních značek a který už několik měsíců testuje. To jsou některé z reakcí, které do tisku pustili různí činitelé spadající pod resort vnitra. Všechny jsou tak trochu na jedno brdo, ale jiné nejsou.

0:00
/
0:00

A pověstnou třešničku na dortu dodal dnes svým písemným výstupem osobně ministr vnitra Radek John, když veřejnost ujistil, že „naší maximální snahou, a v tom se shodujeme s policejním prezidentem i ředitelem hasičů, je neohrozit plnění úkolů státu v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku.“

Bez jakéhokoli přehánění se dá říci, že pokud by ministr vnitra s policejním prezidentem a ředitelem hasičů tuto maximální snahu neměli, neměli by také už ani minutu co dělat na svých postech. Proto toto ujištění působí poněkud divně – proč nám takto dramaticky sdělují, že hodlají dělat to, co je jejich úplně nejzákladnější povinností?

Stejně jako mnozí jejich další podřízení říkají totiž jen jedno – šáhněte nám na peníze a uvidíte jak to bude vypadat! My se sice snažíme, ale připravte se na to, že náš resort už prostě tak dobře pracovat nebude. A my se jen snažíme, aby ty následky byly co nejmenší. Ať si to člověk přebere z jakékoli strany – tento způsob reakce se nedá nazvat jinak než vydíráním, které si za rukojmí bere bezpečnost občanů.

Zároveň s tím zní v podtónu především od policie ještě jedna falešná nota – totiž vyvolávání dojmu, že zřejmě doposud byla naprosto dokonale řízena, že doposud plnila své úkoly na maximum možného, a že především je její práce nanejvýš efektivní a jakékoli šetření by znamenalo ohrožení samotné její funkčnosti. A dopředu si ti, kteří jsou za veřejný pořádek zodpovědní, zajišťují alibi na všechny případné průšvihy a stížnosti, Vždyť přece dopředu říkali, že budou mít málo peněz.

Ministerstvo vnitra má v oblastech, které spravuje, samozřejmě jasně dané úkoly a povinnosti. Plnění těchto úkolů stojí peníze, a to hodně peněz, které z rozpočtu musí dostat. Není zas tak překvapující, že státní úředníci, a těmi jsou i policejní prezident či ředitel hasičů, budou vždy na svou práci žádat více a více peněz a tvrdit, že za méně to dělat nelze. Jenže už proto je tady ministr, aby jim řekl – pánové, dost, situace vypadá tak a tak,l rozpočet tak a tak, takže chci vidět varianty, jak naše povinnosti za tohoto stavu dobře plnit.

Pokud se ministr zapojí do průvodu plaček a stane se rukojmím - nebo spíše razícím štítem - svých úředníků, potom se dostává na velice namaštěnou šikmou plochu, na které může jen velmi těžce držet rovnováhu.
Jedním z hlavních taháků volební kampaně Věcí veřejných byl poukaz na špatné hospodaření státu. To, že stát hospodařil nějak zvlášť dobře dnes nepředstírá snad nikdo. Podle současných výstupů většiny ministrů za Věci veřejné se ale zdá, že zřejmě zrovna v resortech, které dostali na starost, stát hospodařil velice dobře a šetřit se v nich najednou nedá. O ministerstvo vnitra navíc Johnova strana eminentně stála, dokonce hrozila, že pokud ho nedostane, do vlády nevstoupí. Jenže teď předsedu Věcí veřejných čeká ještě těžší úkol, než se na ministerstvo dostat, totiž také ho zvládnout.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.