Petr Šabata: Řeči o nedostatku důvěry jsou plané

8. únor 2021

Nejprve jeden citát o naší situaci: „Od září je v úřadu už třetí ministr zdravotnictví a i tento dětský lékař z Brna jedná stále více bezmocně a zmatečnými vyjádřeními posiluje popírače korony… Fatálním způsobem tak roste vzájemná nedůvěra. Nedůvěra občanů v jejich vládu – a naopak… A ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se nechal strhnout k výroku, že je přece nespravedlivé vyplácet pomoc nemocným s covidem, ale nikoli pacientům s leukémií.“

Ne, to nejsou slova nějakého na vládu rozzlobeného opozičního poslance. Tuto analýzu publikoval seriózní německý deník Süddeutsche Zeitung vycházející v bavorském Mnichově. Sousedé sledují vývoj epidemie za hranicemi velmi pozorně s ohledem na mnohem horší česká čísla.

Čtěte také

Ten popis je bohužel přesný. Ale jedna část zaslouží rozebrat: ona vzájemná nedůvěra občanů ve vládu a naopak.

Ano, uplynulých jedenáct měsíců bylo zatěžkávací zkouškou tohoto vztahu, přičemž zátěž s časem, počty zemřelých a únavou je už skoro k neunesení.

Předivo záchranných sítí

Ale – důvěra občanů v politiky nebyla ani před pandemií velká, například ve srovnání s důvěrou v armádu, soudy, nebo policii. A o fatálním propadu nemáme – kromě pocitů – žádné seriózní údaje. Navíc v čase koronaviru není důležitá jen důvěra ve vládu, ta by rozhodně nestačila.

Čtěte také

Německý deník nezmínil ještě jedno vystoupení ministra Blatného, v němž popsal situaci jako špatnou, řada nemocnic je na hraně kapacity, podle ministra hrozí, že nebudou moci přijmout lidi s infarktem nebo s úrazem. Už je zde i britská mutace viru, která je agresivnější a šíří se daleko rychleji.

„Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat,“ řekl Blatný a upozornil, že on jako ministr zdravotnictví nemá jak jejich dodržování vymáhat.

Znělo to jako – kapitulace. Ale občané kapitulovat nemohou.

Naštěstí mají možnost opřít se o jinou důvěru, tak důležitou v těžkých časech – o důvěru lidí kolem sebe. Nepochybně důvěřují zdravotníkům, v nemocnicích je celý provoz založen na vzájemné důvěře nejen na covidových odděleních. A totéž platí i o jiných oborech, které by bez vzájemné důvěry všech lidí na jedné lodi dávno skončily – od výroby aut přes řetězce online nákupů po vysílání televize a rozhlasu.

Čtěte také

Zcela důvěryhodná je přece i řada politiků, byznysmenů, akademiků, učitelky a učitelé, studenti, úředníci, záchranáři. Je dobře možné stále důvěřovat expertům, jejichž slova čas potvrzuje jako pravdivá a přesná.

Důvěru si zaslouží starostové, hejtmani, pracovníci v domovech sociálních služeb, dobrovolníci a statisíce dalších.

Právě díky jejich odpovědnosti a solidaritě tahle země stále drží hlavu nad vodou, právě na ně se můžou ostatní s důvěrou spolehnout.

Předivo záchranných sítí je díky nim pevné. A to i pro ty občany, jimž leží premiér i s celou vládou v žaludku.

Petr Šabata

Lamentování nad nedostatkem důvěry ve společnosti je neodůvodněné, plané a nikam nevede.

To už je mnohem rozumnější důvěřovat svému správně nasazenému respirátoru.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio