Petr Šabata: Proč není dobré, že má vláda velké investiční oči

28. leden 2019

Ne. Vláda by teď určitě neměla masivně investovat. Měla by se držet zpátky, i když jí prezident a opozice doporučují opak.

A pokud opravdu připravuje kabinet Andreje Babiše plán, jak utratit ještě do roku 2022 přes jeden bilion korun, měl by ten dokument zatím strčit do šuplíku.

Z neschopnosti vlády investovat vyplývá přebytek rozpočtu, říká František Laudát (TOP 09)

František Laudát

V roce 2018 nás čeká přebytek veřejných financí. Ministerstvo financí totiž očekává, že se dostanou do přebytku jedné desetiny procenta hrubého domácího produktu. Další rok by měl přebytek stoupnout na půl procenta HDP. Nedalo by se to stihnout ještě za stávající vlády?

Pokud loňský rozpočet počítal s investičními výdaji takřka 104 miliardy korun, ale vláda byla nakonec schopna utratit jenom 82 miliard, nic se neděje. A Rada vlády pro veřejné investování, která dnes poprvé zasedala, by se měla věnovat jiným tématům, než má v plánu.

Jsou pro to dva velmi dobré důvody.

V časech hojných, jaké právě prožíváme, by stát neměl soupeřit se soukromými investory – ale chystat se na časy zlé, až firmám dojde dech. Tedy odkládat si desítky miliard nejen na důchody, nezaměstnanost a další nutné výdaje, ale také na investice. A měl by si připravit projekty a jasná pravidla hry.

Hodnota za peníze

David Klimeš: Poslední rozpočet hloupého rozdávání. Pak už zas přijdou rozpočty hloupých škrtů

David Klimeš

Pro samé útoky na Babiše a aktuální rozpočet však poslanci zapomněli občanům sdělit to podstatné. Že takové rozpočtové eldorádo se už opakovat v dalších letech nebude. Kdyby se opoziční poslanci podívali do rozpočtového výhledu ministerstva financí na další roky, tak by zjistili, že sám Babiš už přikázal na další roky utáhnout fiskální šrouby. Tak dost pesimistických řečí a užijme si ten rozpočet na příští rok.

Pokud vrhá na trh desítky investičních miliard v době rozjeté ekonomiky, jen dál pomáhá k jejímu dalšímu přehřívání – tedy zvyšuje nedostatek pracovních sil, tlačí na ceny stavebních a dalších prací a blokuje kapacity, které by potřebovaly na své investice firmy.

Až přijde recese – a ona přijde - firmy se stáhnou, protože o jejich výrobky a služby bude najednou menší zájem, začnou propouštět a omezovat svoji činnost. A přesně to je chvíle, kdy na trh vstupuje moudrá vláda a zadává práci. Dosáhne lepší ceny, zachrání aspoň část pracovních míst…

A pak je tu ještě jeden pádný důvod, proč by se nyní měla vláda držet zpátky. Masivní vládní investice znamenají také – při vědomí, jak český stát funguje – masívní plýtvání, odklánění a korupci.

Petr Holub: Hamletovský rozpočet na rok 2019

Ministryně financí Alena Schillerová za ANO

Nikdy neobsahoval státní rozpočet tolik peněz jako jeho návrh na příští rok, nikdy se o tolik miliard nezvýšily výdaje a také nikdy výdaje nerostly tak rychle.

Jak tomu bránit, vymysleli dobře na Slovensku. Ne že by právě Slovensko bylo příkladem moudrého a úsporného vládnutí, ale vyvinuli tam způsob, jak šetřit investiční miliardy. Jmenuje se Hodnota za peníze.

Před pár lety – ale už za vlády Robert Fica – vznikla na ministerstvu financí analytická skupina, kterou vedl mladý ekonom Martin Filko. Jejím úkolem bylo dívat se od počátku na každé investované euro, zda ho stát používá s péčí řádného hospodáře.

Dnes jsou podobné analytické útvary na sedmi ministerstvech a ministr financí Peter Kažimír prosadil v zákoně o rozpočtových pravidlech, že od roku 2020 budou mít tito lidé povinnost zveřejňovat posudky k velkým investicím dříve, než začnou výběrová řízení a než je projedná vláda.

Miroslav Kalousek o státním rozpočtu: Vláda projídá příjmy z dobrých časů, neumí investovat

03703358.jpeg

Debata o návrhu státního rozpočtu nabírá na intenzitě, do konce září by se rozpočet měl dostat do Poslanecké sněmovny. Některá ministerstva přitom přišla s novými požadavky. Co na návrh rozpočtu říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek? „V těch základních obrysech si myslím, že rozpočet je hotový, a je to velmi smutné čtení,“ upozorňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Už dnes jsou přitom ekonomové z těchto analytických skupin noční můrou pro ministry a další, kdo připravují velké investice – ukazuje se, že stát se chová rozhazovačně, ať už je důvodem neschopnost nebo korupce.

Například v dopravě – a to je neuralgické místo i v Česku - prosadili ekonomové změnu plánovaní staveb, což do budoucna přinese automaticky nižší náklady v řádu desítek procent investovaných peněz.

Na Slovensku se ví, že ekonomové z projektu Hodnota za peníze šetří stovky milionů eur, že už nasbírali dostatek dat i zkušeností s analýzou všech typů velkých vládních investic, jako jsou doprava, armáda, zdravotnictví, nebo IT. A že se nedají opít rohlíkem.

Petr Šabata

Andrej Babiš by tedy měl v roli předsedy Rady pro veřejné investování nejprve zajet do Bratislavy za bývalým kolegou ministrem financí Petrem Kažimírem, který mu dá jistě rád návod, jak investovat opravdu rozumně a úsporně. Kdyby se i v Česku povedlo – tak jako na Slovensku – uspořit deset procent z investičního plánu do roku 2022, zbyde státu přes sto miliard korun.

autor: Petr Šabata
Spustit audio