Petr Šabata: Příběh takřka detektivní na vzpomínkových akcích Anthropoid

30. květen 2022

Hned čtyři ministři tří vlád členských zemí NATO odmítli v Praze v den 80. výročí útoku československých výsadkářů na říšského protektora Reinharda Heydricha, že by v NATO existovala dohoda neposkytovat Ukrajině bojová vozidla a tanky západní výroby.

Nedávno o takové domluvě veřejně mluvil německý poslanec Wolfgang Hellmich, mluvčí vládních sociálních demokratů pro obrannou politiku.

Čtěte také

„Obranný výbor parlamentu o tom byl informován v polovině května,“ řekl médiím poslanec a dodal, že členské státy dohodu dodržují: „Kdo tvrdí něco jiného, tak buď dobře neposlouchal, nebo vědomě říká nepravdu.“ Důvodem omezení má být obava, aby Rusko dodávky moderních zbraní Ukrajině nepovažovalo za vstup NATO do války.

Existenci dohody pak potvrdila i další poslankyně SPD a je pravda, že německý kancléř Olaf Scholz v projevech opakuje, že Německo bude Ukrajinu podporovat, ale nikdy nepřipustí zatažení své země a aliance do války. Německo také upřednostňuje dodávky výzbroje východním členům NATO, kteří pak na Ukrajinu posílají starší sovětskou výzbroj. Což je i příklad Česka, které dostane 15 německých tanků Leopard 2A4 za transport starších tanků T-72 na Ukrajinu.

Německá opatrnost

Čtěte také

Při vzpomínání na hrdinství výsadkářů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kde se hojně přirovnával boj proti nacistickému režimu k dnešnímu hrdinskému vzdoru Ukrajiny ruské agresi, popřeli existenci jakékoliv takové dohody v NATO ministři obrany Česka a Slovenska Jana Černochová a Jaroslav Naď, stejně jako britská ministryně zahraničí Liz Trussová a její český kolega Jan Lipavský.

Kdyby o takové neformální domluvě NATO – které nedodává Ukrajině zbraně jako aliance, ale její členové jednotlivě – nic nevěděly Česko a Slovensko, bylo by to mrzuté, ale představitelné – s ohledem na jejich váhu v alianci, byť výrazně stoupla právě v době ruské invaze.

Ale Británie? Vyloučeno. Šéfka britské diplomacie přitom v Praze existenci dohody popřela a řekla, že podporu Ukrajiny – v případě Británie enormní – považuje za legitimní. A kompetentní slovenský ministr obrany Naď upozornil, že když se dívá na dodávky zbraní na Ukrajinu například ze Spojených států, Velké Británie nebo Kanady, tak si nemyslí, že by se mohla informace o dohodě zakládat na pravdě.

Čtěte také

Jistě, může to být celé německá snaha svést vlastní opatrnost – široce kritizovanou – na údajnou politiku celé aliance, takže Německo by v tom bylo nevinně.

Každopádně už jen šíření takové informace musí děsit a zraňovat Ukrajinu – a těšit Kreml. Stále přitom platí, že hranice, za nimiž se bude Rusko cítit vyprovokováno, neurčuje ani Německo, ani NATO, ale jen a jen nevypočitatelný prezident Vladimir Putin. Jehož armáda páchá na Ukrajině válečné zločiny.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Pro Česko i Slovensko by existence takové zákulisní domluvy byla varující, což platí také pro Polsko, celé Pobaltí, ale už i Finsko, Rumunsko a další země na východním okraji aliance.

V jejich zájmu je, aby se případ takřka detektivní rychle rozuzlil, nejen díky vzpomínání na útok hrdinů – výsadkářů Kubiše a Gabčíka – na Heydricha, krutého představitele nacistické okupační moci.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio