Petr Šabata: Jak souvisí slovenský předvolební zmatek s důvěrou v českou vládu

22. srpen 2023

Jak se dá za necelé jedno volební období úplně promarnit naděje a široká občanská podpora pro spravedlnost, kompetentní demokratické vládnutí a slušnost ve společnosti. Takovým smutným příkladem je Slovensko – šest týdnů před předčasnými volbami a v aktuální válce různých policejních složek. Průzkum v Česku říká, že vládě Petra Fialy takřka v polovině jejího mandátu důvěřuje jen 25 procent lidí (horší to bylo jen po skandálech Petra Nečase), nedůvěřuje 73 procent.

Vlastně není divu, vždyť po zvládnutém předsednictví Radě EU a příkladné reakci na ruskou agresi na Ukrajině se málo srozumitelně potácí v konsolidaci státních financí, chaoticky mění penze a zatěžují ji aféry, které by dříve Fiala a spol. oprávněně otloukali o hlavu vládě Andreje Babiše.

Čtěte také

Nejde jen o pětihodinové hospodské setkání ministra spravedlnosti za ODS s mužem Miloše Zemana Martinem Nejedlým, brněnskou primátorku rovněž z ODS sklánějící se nad bílým práškem podobným kokainu nebo nechápavost ministra zdravotnictví za TOP 09 stran ředitele státní nemocnice IKEM, který se věnoval lichvě. Nezapomínejme na případ Dozimetr nebo vyšetřování bytového propletence v Brně.

Přitom voliči hlasovali pro kompetentní vládu po chaosu Andreje Babiše, slušnou a komunikativní.

Akce Rozuzlení

Na Slovensku promrhaly trestuhodně šanci vlády Igora Matoviče a Eduarda Hegera, předvolební průzkumy vede Smer trojnásobného premiéra Roberta Fica, který postavil kampaň na proputinovských postojích, kritice Evropské unie a západního směřování země.

Čtěte také

K tomu aktuálně vykřikuje o policejním pokusu o státní převrat a vyzývá občany, aby vyšli do ulic. Ten Fico, kterého lidé vyprovodili po vraždě Jána Kuciaka.

Válka různých složek slovenské policie se dá ve zkratce shrnout takto: před dvěma lety se příslušníci Národní kriminální agentury, tedy policejní složky specializované na boj proti korupci a organizovanému zločinu, přiblížili při vyšetřování mafiánských praktik až k Ficovi a exministru vnitra Robertu Kaliňákovi.

V té chvíli je ale inspekce ministerstva vnitra obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Soudy se jich zastaly, případ ještě pravomocně neskončil.

Čtěte také

Nedávno zmíněná policejní agentura obvinila současného i bývalého šéfa tajné služby, ředitele Národního bezpečnostního úřadu a další policisty a příslušníka tajné služby. To je samozřejmě pár týdnů před volbami zcela výjimečný krok, v Česku nepředstavitelný.

Po jednání Bezpečnostní rady státu označili akci za korektní a podle práva prezidentka Čaputová, premiér Ódor i policejní prezident. Vše teď posuzují prokuratury a soudy. Premiér situaci popsal trefně: „Jistá skupiny lidí používá lži v přímém přenosu, šíří strach a nenávist s jediným cílem: znejistit společnost a sbírat politické body.“

Petr Šabata

Policejní akce nese název Rozuzlení, ale toho se Slováci dočkají až s novou vládou. Povede-li ji Fico, což není šest týdnů před volbami jisté, postará se, aby se kriminální činy z jeho éry nevyšetřovaly, a z policie i prokuratury vyprovodí lidi, kteří se o to snažili.

Když se do války policajtů brutálně vloží politická moc – a Fico má s ohledem na svou minulost existenční motivaci to udělat – bude po sporech policejních složek. Pro Slováky to ale nebude dobrá zpráva. A v Česku bychom si měli připomínat, že cestu mu vydláždila neschopná vláda.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.