Petr Janyška: Prezident Duda drží Polsko v napětí

29. říjen 2023

Před necelými čtrnácti dny odstavili polští voliči od vládního kormidla Jaroslawa Kaczyńského a jeho stranu Právo a spravedlnost, PiS. Ta se sice umístila jako první, takže tvrdí, že volby vyhrála. Jenže nemá parlamentní většinu ani nikoho, kdo by byl ochoten jít s ní do koalice, takže volby prohrála a bude v opozici.

Jasnou většinu získaly tři dosud opoziční strany, které od začátku tvrdí, že chtějí vládnout společně a že mají jednoho kandidáta na premiéra, Donalda Tuska. Zdánlivě je tedy situace jasná.

Ne ale tak docela. Vše je teď v rukou jednoho člověka, prezidenta Andrzeje Dudy. Ten v minulých dnech jednal s představiteli všech pěti formací, které se dostaly do parlamentu. Každá k němu vyslala svého předsedu či spolupředsedy, jen PiS nikoliv.

Čtěte také

Předseda té strany Jaroslaw Kaczyński nepřišel, věren svému zvyku, že kdo ho potřebuje, musí za ním do jeho stranického sekretariátu, kde se osm let po dobu vládnutí PiS rozhodovalo o osudech státu.

Neobtěžuje se ani za prezidentem a pro toho to bylo jedno z řady dalších ponížení, které mu Kaczyński v minulosti uštědřil. Delegaci PiS tak vedl končící premiér Mateusz Morawiecki.

Napjatě se čekalo, s čím prezident po jednáních přijde a zda někoho pověří sestavením nové vlády. Nic takového, Poláky ponechal v nejistotě. Naopak překvapivě prohlásil, že má dva kandidáty ze dvou táborů, jednoho za dosud vládnoucí stranu a jednoho za koalici tří opozičních stran, a že ho oba tábory ujistily, že mohou mít parlamentní většinu.

Z toho jeho prohlášení se usuzuje, že patrně pověří jako prvního dosavadního premiéra Morawieckého. Ten tvrdí, že může dát dohromady většinu, i když to není reálné, protože najít dalších nejméně 37 potřebných poslanců nemá kde.

PiS šíří zvěsti o tom, že jedná s některými lidovci, ti to ovšem popírají. Bude to tedy jen zbytečná hra na prodlužovanou, která bude zemi pomalu destabilizovat.

Dudovo buď, anebo

Duda si v těchto dnech nejspíš řeší životní dilema. Je ještě mladý a politickou kariéru má před sebou. Může vsadit na kartu PiS, je to koneckonců jeho strana a ta ho dotlačila do prezidentského paláce.

V tom případě bude přechodný stav natahovat, dá lidem z PiS čas zlikvidovat různé kompromitující dokumenty a najít si dobře placené posty.

Čtěte také

Ve středu třeba vjel do budovy ministerstva kultury kamion s nápisem likvidace dokumentů, ministerstvo obrany zase urychleně kupuje desítky skartovaček. Anebo se prezident rozhodne vyjít vstříc vůli většiny voličů, premiérem jmenuje Tuska a tím si vylepší image do budoucna.

Tusk ovšem nečeká, a jak má ve zvyku, jedná rychle. Ve středu odletěl do Bruselu na summit Evropské lidové strany, jejímž byl donedávna předsedou. Přivítali ho tam s otevřenou náručí jako symbol Polska navracejícího se do evropské rodiny.

Hlavně se tam ale sešel s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Sice oba zdůraznili, že to bylo neformální setkání, ale bylo jasné, že už ho tam považují za budoucího premiéra. Jednal s ní hlavně a především o tom, co z polské strany udělat, aby Komise rychle odblokovala miliardy z fondu obnovy, které Polsko dosud nemá.

Příčinou byla dosavadní politika vládní PiS a její ničení soudů. Pokud toho Tusk rychle dosáhne, bude doma považován za prince na bílém koni. A jako takového ho bude moci prezident Duda těžko ignorovat.

Autor je publicista a bývalý diplomat

Petr Janyška
autor: Petr Janyška
Spustit audio

Související