Petr Honzejk: Hnutí ANO se podařilo vytvořit opozici v koalici

10. říjen 2016

Výsledky voleb očima komentátorů. Má ANO skutečně důvod slavit? Podařilo se naplnit sociální demokracii to, co si slibovala před volbami? A jakou roli sehrála postava Tomia Okamury?

„My tady říkáme o ANO, které má 20 %, že je to velké vítězství. Jenže ono to právě moc velké vítězství není. Je to prohra všech, ale nejméně prohra je to pro ANO,“ říká jeden z hostů Interview Plus, komentátor Radko Kubičko.

S ním sedí ve studiu i novinář a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk: „Skutečně tady došlo k tomu, že ten zisk 21,5 % je nejméně výrazné vítězství v historii krajských voleb.“


Hnutí ANO se povedlo vytvořit něco jako opozici v koalici. To sdělení Andrej Babiše je poměrně jednoduché. Vydělává na tom, že se ekonomice a zemi daří dobře, i když je to velice sporné, nakolik je to zásluha této vlády a konkrétně Andreje Babiše. Takže naplňuje své heslo, že bude líp. Ale zároveň říká – kdyby nám to ostatní nekazili, tak by bylo ještě lépe.Petr Honzejk

Podle Honzejka, pokud chce dosáhnout Babiš a hnutí ANO příští rok tzv. jednobarevnou vládu, tak pro něj výsledek těchto krajských voleb není příliš dobrý signál. Zároveň upozorňuje, že se dá mluvit vzhledem k předchozím volebním výsledkům ANO o určitém trendu, kdy tato strana získává hlasy voličů odklánějících se od ČSSD, TOP 09 i ODS.

Tanec na hrobě sociální demokracie

Miloš Zeman pro Blesk pronesl, že nechce tančit na hrobě sociální demokracie – to řekl v souvislosti s propadem ČSSD, která dosud držela prim v krajích . „Myslím, že Miloš Zeman chce tančit na hrobě sociální demokracie, nic více by ho nepotěšilo, než tento kozáček. Ale je to samozřejmě velký neúspěch sociální demokracie,“ komentuje Honzejk.

Po osmi letech vládnutí je podle něj patrná touha lidí po změně a jak říká, obecně platí v politice cyklus pro velké politické změny ne čtyř ale osmi let.

K výrokům Zemana říká Kubičko: „Ale jeho chlapci totálně propadli. Třeba ve Zlínském kraji, kde kandidoval jeho kancléř Mynář byť ne na volitelném místě. Takže jestli i prohru SPO považoval za prohru centrální politiky, tak je to jeho vlastní prohra. V tomto směru měl spíš mlčet než hovořit o centrální politice.“

Celé Interview Plus ovšem není jen o hnutí ANO a ČSSD, ale Radko Kubičko s Petrem Honzejkem a moderátorem Michaelem Rozsypalem rozebírají i výsledky dalších stran, které získaly své mandáty.

Spustit audio