Petr Holub: Kolik si ještě musíme půjčit

3. duben 2020

Krize s koronavirem si vyžádala utlumení výroby také ve Švýcarsku. Tamní vláda odhaduje, že země každý den přichází o 500 milionů franků.

V přepočtu na ekonomický výkon z toho pak vychází, že Česko ztrácí denně částku přes 4 miliardy korun. Proto je každým dnem naléhavější otázka, jak dlouho držet ekonomická omezení, jestli se vyplatí riskovat zhroucení ekonomiky za záchranu životů v počtu, který se nedá při současných znalostech odhadnout.

Čtěte také

Ve skutečnosti to není otázka. Jak upozornil analytik Jan Soustružník na webových stránkách Patria.cz, v mezinárodním průzkumu se shodli význační ekonomové, že v zájmu záchrany životů je ekonomický útlum třeba.

Tím ovšem vzniká další dotaz: Na jak dlouho? Německy mluvící země nechtějí uvolnit opatření proti koronaviru do 20. dubna, americký prezident Donald Trump uvažuje o konci dubna, český krizový štáb doporučuje polovinu května. Nikdo ovšem neříká přesný termín.

Přitom právě s termínem konce karantény nebo nouzového stavu souvisí kruciální otázka, jak dlouho jsou jednotlivé ekonomiky schopné vydržet, pokud nemá dojít k nevratným škodám. Větší možnost rozhodování mají přirozeně státy s větším množstvím rezerv, konkrétně Švýcaři si nepochybně mohou dovolit ekonomiku vypnout na delší dobu než Češi, ať už se jedná o místní banky, státní sektor, případně jednotlivé rodiny, které shromažďovaly své majetky obvykle několik století.

Jedna zcela konkrétní investice

Poslední ilustrací, jak špatně na tom jsme s rezervami, jsou informace o stavu rozpočtu na konci března. Schodku 45 miliard dosáhla státní správa ještě předtím, než se krize mohla na veřejných financích nějak významněji projevit.

Čtěte také

V nové verzi rozpočtu s deficitem 200 miliard je k dispozici 80 miliard na pomoc těžce zkoušené ekonomice a ovšem také na mimořádné zdravotnické náklady. To nejsou velké peníze vzhledem k tomu, že jenom měsíc ekonomického výpadku obsahuje ztrátu 130 miliard korun.

Záchranou pak mohou být jedině další státní půjčky, pokud se ovšem najde dostatek ochotných věřitelů. Jinak řečeno, pokud se sněmovna rozhodne prodloužit nouzový stav včetně dosud zavedených zákazů, bude na čase vypracovat třetí verzi rozpočtu s deficitem o mnoho vyšším.

Nejvíc by v této chvíli pomohla jedna zcela konkrétní investice. Přes všechna možná opatření dosud nevíme, jak vlastně koronavirus funguje. Není jasné, jak se přenáší, nevíme, jak velká část obyvatelstva jím byla infikována bez jakýchkoli příznaků, nemáme informace, jak dokáže lidské tělo na vetřelce reagovat.

Petr Holub, týdeník Echo

Pokud bychom to věděli, tak by nám bylo jasné i to, jak velkou míru ochrany populace potřebuje a jaké ekonomické aktivity je nutné vysadit, případně jaké lze povolit. Pak by nemusely ekonomice chybět stovky, ale třeba jen desítky miliard. 

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio