Petr Holub: Čtrnáct stran táhne do sněmovny

23. srpen 2013

Nejvíc chaotické volby v české historii. Tak nějak by se mohla už předem hodnotit kampaň před volbami do sněmovny. Důvody jsou k tomu celkem dva, v první řadě vysoký počet stran, které chtějí o posty ve sněmovně vážně bojovat, tedy utratit za kampaň relativně slušné peníze v řádu milionů.

Dohromady je těchto stran čtrnáct, vedle tří favoritů, kterými jsou sociální demokraté, komunisté a TOP 09, počítají se vstupem do sněmovny také ODS, zemanovi a lidovci a průzkumy jim dávají do značné míry za pravdu. Tím ovšem výčet nekončí, protože je celá řada partají, kterým předpovědi dávaly v posledních měsících výsledek okolo dvou procent. Nejde jen o strany Andreje Babiše, Tomia Okamury a Jany Bobošíkové, které mají díky střídmě dávkovanému populismu přístup do médií. Stále však existuje tradiční Strana zelených, opuštěné pravicové voliče mohou přilákat Svobodní, protiromské pochody seženou příznivce straně Dělníků, mezi mladými dostanou hlasy Piráti, financovat kampaň nepochybně dokáže Jiří Paroubek a jeho LEV 21.

O místa ve sněmovně se tedy bude ucházet celkem čtrnáct partají. Předpovědět jejich neúspěch přitom nejde, protože mohou využít hněv levicově naladěných občanů, kterým už nebudou stačit zavedené strany, anebo bezradnosti pravicových voličů, kteří teď pochybují o důvodech, pro které dříve volili ODS.

K nejistotě o budoucím výsledku přistupuje druhý důvod chaotické předvolební situace. Neexistují žádné věrohodné průzkumy předvolební situace. Náhlou změnou metodiky se sama z pozice seriózní agentury vyřadila společnost Factum, a tak se čeká na průzkumy společností STEM a CVVM, které však přes léto nepředpovídají a první prognózy od nich můžeme čekat až v polovině září. Samozřejmě předpovídají ještě další agentury, nejsou však dobře zavedené a jejich data není možné brát úplně vážně.

Obecně vzato, pokud stranám nejde jen o volební příspěvek, který činí sto korun za každý hlas při zisku nad jeden a půl procenta odevzdaných hlasů, pak si buď myslí, že je sněmovna nafukovací, anebo že žijí v Holandsku.

Nizozemská sněmovna totiž nemá žádné kvórum a vstoupit do ní může i strana se ziskem okolo jednoho procenta. V Česku je však volební systém značně restriktivní. Pětiprocentní kvórum pouští do sněmovny obvykle jen pět stran, d’Hondtův přepočet hlasů na mandáty navíc snižuje počet poslanců menších stran. Která ze stran nezíská aspoň osm nebo devět procent, je ve sněmovně odsouzena k marginální roli.

Hodně očekávání a hodně zklamání, takové budou zřejmě letošní volby. Přesto existuje i dobrá varianta, podle níž i v rozbité politické scéně dostanou dvě nebo tři standardní strany dostatečné množství hlasů, aby sestavily nějakou úplně obyčejnou vládu, u které si nakonec řekneme, že mohla být horší. Právě chaotické tažení čtrnácti stran do sněmovny může skončit oslabením vyhrocených ideologií i populistů a návratem politického realismu.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.