Petr Holec: Stuchlík se vrací, chce si stoupnout za Babiše

9. leden 2019

Byla to jen otázka času. Pražský volební lídr ANO v loňských komunálních volbách a podnikatel Petr Stuchlík se sice nestal pražským primátorem, z politiky ale nemizí, jak slíbil.

Naopak: před únorovým volebním sněmem ANO napsal jeho členům dopis, v němž oznámil, že chce kandidovat do vedení hnutí. Stejně jako před volbami tím nejvíc překvapil šéfa pražského ANO Jana Říčaře.

Apolena Rychlíková: Babišova sázka na manažera našla své limity. Jmenují se Petr Stuchlík

Petr Stuchlík byl kandidátem na pražského primátora za hnutí ANO

Možná nikdy jsme výrazné zástupce „hnutí“ ANO neviděli v takové neshodě. Zatímco Andrej Babiš pražského lídra ANO omlouval, trojka na kandidátce a výrazná tvář hnutí ANO, Ivan Pilný, ho naopak otevřeně kritizoval.

„Nechápu, odkud se jeho potřeba bere,” komentoval to Říčař, sám kandidát do předsednictva ANO. Nejspíš by si měl taky přečíst Stuchlíkův dopis, aby to pochopil.

„Poznám dobré lidi, na nichž se dá stavět. V pražském i mimopražském ANO je jich mnoho. Jasně, často vidíme právě ty, co nově nabytou moc nezvládli a trochu nám kmotrovatí. Zákulisní hráče, chytré malé alibisty. To potká každou stranu, každého, kdo musí přežít svůj úspěch. Nastupuji mezi vás v době, kdy pražské ANO ztratilo tvář,” napsal totiž mimo jiné Stuchlík.

Ten se s Říčařem neutkává poprvé. Podobně se střetli už vloni, když se Stuchlík stal pražským volebním lídrem ANO, přestože to původně nominovalo Patrika Nachera.

Nejde jen o peníze

Hned po volbách proto mezi nimi vypukl boj o vinu za nevyhrané volby; zatímco Říčař vinil Stuchlíka, jehož vybral šéf ANO a premiér Andrej Babiš, ten tehdy vyzval nejen Říčaře k rezignaci. Poté situace sice krátce utichla, teď se ale starý spor znovu rozhořel. 

Petr Holec: Prostě to zařídí Stuchlík

Podnikatel Petr Stuchlík

Poslanec Patrik Nacher už nevede pražskou kandidátku hnutí ANO, do podzimních voleb jde jako dvojka.

A mohl by se definitivně i vyřešit. ANO investovalo do Stuchlíka hodně peněz a Babiš je nehodlá jen tak vyhodit. Stuchlík proto vyráží na celostátní turné po hnutí ANO, aby jeho členy přesvědčil, že právě on může Babišově straně vrátit pravicovější tvář, která k němu na začátku přilákala nemálo podnikatelů i voličů ODS. A aby bylo jasné, ke komu mluví, tak dodal, že v ANO není místo pro zbabělce, kteří se bojí jít s kůží na trh.

Tím samozřejmě myslí Říčaře, jinak neviditelného a neznámého lídra důležité pražské organizace, jenž nikdy nestál v čele žádné kandidátky. Ten ale na své kandidatuře taky trvá.

Pražské ANO sice musí Stuchlíka teprve schválit za člena hnutí, i případné neschválení ale celý spor jen odloží. Bohatý podnikatel je totiž opravdu odhodlaný. „Jsem připraven dát pražskému ANO tvář. Nezištně a s veškerými zdroji, kterými disponuji,“ slibuje.

A nejde jen o peníze. Na rozdíl od Říčaře v ANO disponuje největším zdrojem, a tím je Babišova přízeň. Pokud by Stuchlík do vedení ANO skutečně prošel, nemusí už Říčař čekat na další překvapení a může si rovnou balit kufry.       

Autor je komentátor Info.cz       

autor: Petr Holec
Spustit audio