Petr Holec: Prostě to zařídí Stuchlík

23. červenec 2018

Poslanec Patrik Nacher už nevede pražskou kandidátku hnutí ANO, do podzimních voleb jde jako dvojka.

Novým kandidátem na pražského primátora si ANO definitivně odhlasovalo podnikatele Petra Stuchlíka, spoluzakladatele Fincentra žijícího v registrovaném partnerství a bojujícího za práva žen i homosexuálů. Právě on má v liberální Praze ANO pomoci obhájit volební vítězství poté, co na celostátní úrovni ukročilo doleva a ztratilo část liberálních voličů.

Patrik Nacher: Vedení Prahy se musí domluvit, jak fungovat příštích pět měsíců do voleb

Patrik Nacher

Spor o bourání Libeňského mostu možná rozbourá pražskou koalici. Hnutí ANO totiž naštval postoj Zelených i Lidovců a vyvolalo dohadovací řízení. To může skončit i pádem primátorky. Pro takovou variantu ale není například poslanec za hnutí ANO a kandidát na na post příštího primátora Patrik Nacher.

Pražské volební lídry hnutí vystřídalo už před posledními volbami, které vyhrálo se sloganem „Prostě to zařídíme“. Nachera ale odsunulo na druhé místo proto, že úplně nenaplňuje voličský ideál pražského primátora, jak opakovaně vychází ze sociologických průzkumů: tedy elegantního, úspěšného a vzdělaného liberála a poslední dobou i manažera. Nacher se totiž stal lídrem pražské kandidátky hlavně proto, že v ANO zrovna neměli nikoho lepšího. Jako o deficitním lídrovi o něm mluvili i v hnutí. 

Současná pražská primátorka Adriana Krnáčová sice s ANO vyhrála volby, až ve funkci ale zjistila, že není nejlepší manažerkou, ani jí nesvědčí média. Politický vaz jí definitivně zlomil výrok o „zpovykaných Pražácích“, co neradi stojí v dopravních zácpách.

Lépe než Krnáčová

A ostatní čelné politiky ANO v Praze zase trápí opačný problém, když jsou čtyři roky téměř neviditelní. Většina jich z kandidátky zmizela. Úspěšný podnikatel Stuchlík naplňuje zmíněný ideál pražského primátora víc než Nacher a jako byznysmen si taky určitě lépe rozumí se šéfem ANO a byznysmenem Andrejem Babišem.

Primátorka Krnáčová je unavená a v podzimních volbách už nebude kandidovat

Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy, na tiskové konferenci k festivalu Khamoro

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nebude v podzimních komunálních volbách obhajovat svůj post v čele Prahy. Na základě vyjádření primátorky tuto informaci ve středu přinesl deník Mladá fronta Dnes. Krnáčová chce podle deníku s politikou úplně skončit a být řadovou členkou hnutí. Primátorku v poslední době kritizoval za její kontroverzní výroky předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Výměnou volebního lídra ale ANO řeší i jiný problém. Po odchodu nejen exministra spravedlnosti Roberta Pelikána z politiky začalo oslabovat jeho liberální křídlo, které je ovšem v tradičně liberální Praze klíčové.

Na úkor oslabující TOP 09 nyní v hlavním městě posílili Piráti a ODS, k nimž utekli i někteří pravicovější voliči ANO. Právě v Praze tak ANO hrozí, že by po řadě jasných vítězství nemuselo poprvé vyhrát volby a mohlo zůstat v opozici. I proto je na pražské kandidátce jako trojka exministr financí za ANO Ivan Pilný, další známý manažer a podnikatel.

Po přepsání pražské kandidátky schválené předtím referendem teď bude pro ANO klíčová jednota. I Nacher totiž zmínil firmu Fair Credit, poskytovatele rychlých vysokoúrokových půjček lidem, jimž nepůjčí peníze banky. V něm je investorem právě Stuchlík.

Jeho kandidaturou na pražského primátora se ale ANO vrací ke kořenům, za jeho volebním úspěchem totiž stojí právě podpora a kandidatura podnikatelů. V Praze to ale případně bude muset prostě zařídit lépe než Krnáčová.

autor: Petr Holec
Spustit audio