Petr Holec: S Fialou si ODS nevystačí navždy

23. říjen 2019

Šéf ODS Petr Fiala oznámil, že na lednovém kongresu bude znovu kandidovat na funkci předsedy strany.

Tedy: deníku Echo24 to za něj řekl tiskový zástupce ODS Václav Smolka, jen pro pořádek.

Čtěte také

V lednu 2020 bude Fiala v čele ODS stát šest let, což ve straně není premiéra. Tou ovšem je, že Fiala zatím zůstává prvním předsedou ODS, který se za tolik let nikdy nestal i premiérem. Možná i proto to poslední dobou stále častěji veřejně opakuje, aby v ODS náhodou nezapomněli.

Fiala samozřejmě ODS v roce 2014 přebíral v úplně jiné situaci než jeho předchůdci ve funkci, kteří se pak všichni stali i premiéry: ve sněmovních volbách 2013 padla kdysi víc než třicetiprocentní vládní strana k sedmi procentům, a Fiala jí proto spíš než návrat do vlády sliboval holé přežití.

Po divokých „kmotrovských“ letech ODS zoufale potřebovala punc nudné solidnosti a to jí právě brněnský profesor politologie dodal. „Nepotřebujeme teď extra charismatického lídra. Potřebujeme někoho, kdo nás z této situace vyvede,“ komentoval tehdy situaci strany její bývalý poslanec Radim Holeček.

Klidná síla

Jako dočasný „vyvaděč“ se tehdy prezentoval i sám Fiala. Časem se ale s nejvyšší partajní funkcí sžil, jak se v politice stává, takže nyní do jejího čela kandiduje už počtvrté. Fiala sice ODS vytáhl k druhému místu ve sněmovních volbách 2017, jenže na něj stačilo pouhých 11 procent.

Čtěte také

Za čtyři roky tak coby předseda ODS přidal čtyři procenta volebního zisku, tedy procento ročně. A po volbách Fiala odmítl vstoupit do koalice s ANO s tím, že ODS vytáhne ještě výš a zvýší tím její vyjednávací sílu.

Jenže vzestup se zastavil. ODS poslední dobou stagnuje, když ji ve volebních preferencích předstihli i Piráti, jejichž lídr Ivan Bartoš současně pronikl i mezi nejpopulárnější politiky. To se nevýraznému Fialovi nikdy nepovedlo, ze žebříčků politické popularity vychází podobně (ne)populární jako šéf komunistů Vojtěch Filip. V praxi to znamená, že na rozdíl od Bartoše či premiéra Andreje Babiše, jenž stále zůstává nejpopulárnějším politikem, osobně netáhne svou stranu výš.

Na to by ODS potřebovala někoho jiného, kdo by k puncu nudné solidnosti přidal i nenudné osobní charisma – a zvlášť v dnešní době přející silným lídrům. Jenže Fiala v ODS pořád nemá ani žádného vážného vyzyvatele.

Čtěte také

Nikdo proti němu nekandidoval ani na posledním sněmu, což je v ODS taky premiéra: vždycky měla aspoň výrazné politiky, kteří časem vytáhli proti stávajícímu předsedovi, když ucítili šanci. A i když třeba prohráli, aspoň ho tím motivovali.

Nikdo takový ale zatím za Fialou nestojí. O jejím čtvrtém šéfovi se proto začíná mluvit jako o prvním, který nikdy nebude premiérem. V ODS jako by se prostě spokojili s tím, že jsou na tom nejméně špatně z tradiční opozice, kde TOP 09, STAN i lidovcům setrvale hrozí vypadnutí ze sněmovny. Fiala tak nejvíc připomíná lidoveckou „klidnou sílu“, jejíž jedinou ambicí vždy bylo hrát menší sílu do nějaké vlády.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio