Petr Holec: Po „kauze Poche“ se vrací i „problém Paroubek“. ČSSD se slíbená jednota dál drolí

3. červenec 2018

Jsou to přesně dva týdny, co si ČSSD po vyhlášení výsledků referenda o vstupu do menšinové vlády s ANO tolerované komunisty, slíbila jednotu. A taky, že se víc než sama sebou konečně začne zabývat problémy voličů a vlády.

Jenže. Teď její jednotu dál nedrolí už jen kauza nejmenovaného ministra zahraničí Miroslava Pocheho. Nově se k němu přidal i bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek. Ten si po odchodu ze strany po volbách v roce 2010 založil (neúspěšný) projekt LEV 21.

Paroubek se teď rozhodl, že se mu po osmi letech stýská po politice, a že nejlepší příležitostí k návratu jsou senátní volby v Ostravě. A to v barvách jeho kdysi mateřské ČSSD. Ta mu sice několikrát návrat zamítla, a naposled to udělalo i její nové vedení. Paroubek má ale mocného zastánce v místopředsedovi ostravské ČSSD Adamu Rykalovi. I s jeho pomocí v Ostravě nasbíral tisíc podpisů na podporu své nezávislé kandidatury.

Ostrava žádá Paroubka

„Podpisy sbírají kolegové sociální demokraté, ale velmi nás potěšilo, že se do akce na podporu Jiřího Paroubka zapojili i příznivci z řad občanů. Nosí nám plně vyplněné archy, maminky z dětských hřišť, mladíci ze skateparku i babičky z domovů pro seniory,“ řekl Rykala. Vedení ČSSD, které Paroubkovu kandidaturu nedávno zamítlo, by se proto podle něj mělo „zamyslet a trochu zastydět“.

Vedení ČSSD ale neštěpí jen problém jménem Paroubek, proti kterému ještě nedávno mladí lidé protestovali. Příznačné pro ČSSD je, že ve stejnou dobu se dál rozhořel i spor o Pocheho. První místopředseda a bývalý jihočeský hejtman ČSSD Jiří Zimola totiž řekl deníku Právo, že by byl „rád, kdyby Miroslav Poche upozadil své osobní ambice a neposkytoval bojovná mediální prohlášení, aby ujistil veřejnost, že bude ministrem“.

Nevzdává se ani Poche

Jenže Poche hned ukázal, jaký má k novému vedení ČSSD respekt. „Nechci komentovat soukromé názory bývalého hejtmana. Cítím silnou podporu z ČSSD včetně předsedy Jana Hamáčka,“ řekl doslova. Ohledně Hamáčka by měl být opatrný, i šéf ČSSD ho totiž začal pomalu a nenápadně odepisovat. To když zopakoval, že strana nakonec možná najde jiného ministra zahraničí. Za Pocheho se nicméně postavilo 9 (ze 14) krajských předsedů ČSSD.

Problémy s Pochem a Paroubkem spolu sice zdánlivě nesouvisejí, jenže jen zdánlivě. Rykala zkusil vyměnit, podporu ostravské ČSSD vstupu do vlády s ANO, právě za souhlas vedení strany s kandidaturou Paroubka. Jenže ani Hamáček se Zimolou to nedokázali, čímž současně ukázali svou nejistou pozici ve vedení strany. Pocheho s Paroubkem ovšem spojuje i to, že jsou oba snad nejhorší možní hrdinové. Oba totiž v ČSSD ještě nedávno platili za padlé kádry.

Příznačné pro ČSSD ale je, že se jí oba vracejí právě v době, kdy po 7% volebním fiasku hraje o své přežití.

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.