Petr Holec: Foldyna bude ČSSD ještě bolet stejně jako ODS Klaus mladší

10. březen 2020

Bývalý poslanec a krátce i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna si dlouho stěžoval, že si politicky víc rozumí spíš se SPD Tomia Okamury nebo Trikoloróu Václava Klause mladšího, až se mu přání splnilo.

Jen pár dnů po svém vystoupení z ČSSD oznámil, že bude v podzimních krajských volbách v Ústeckém kraji jako nezávislý kandidovat za SPD – na její kandidátce bude trojkou.

Čtěte také

ČSSD se sice nyní tváří, že je pro ni konec Foldyny vlastně úlevou, ve skutečnosti ale může bývalý děčínský boxer a lodní mechanik „ulevit“ jí od dalších voličů. A to by pro stranu mohlo být kritické. Právě Ústecký kraj totiž býval volební baštou ČSSD.

Do sněmovny odsud ostatně kandidoval i její někdejší šéf a premiér Jiří Paroubek, který si tu kdysi vybudoval své politicky méně korektní mocenské zázemí, vystavěné na tradičním „kmotrovském“ systému.

ČSSD na Ústecku vyhrávala sněmovní i krajské volby a ještě v roce 2010 tady Paroubek získal téměř 25 % hlasů. V posledních sněmovních volbách tu ale strana „neutrhla“ ani sedm procent hlasů a ve své někdejší volební baště dokonce zůstala i pod bídným sedmiprocentním průměrem.

Značka ČSSD

Čtěte také

Jediným poslancem ČSSD, kterého zde voliči znovu poslali do sněmovny, byl ale právě Foldyna. Někdejší kandidát strany na hejtmana sice trpí slabostí pro politický „bizár“, severočeští voliči ale jeho názory i styl opakovaně ocenili, když ho ve volbách často nechali přeskákat dopředu svými preferenčními hlasy.

Nejen v tom se Foldyna nápadně podobá Klausovi mladšímu, který svou popularitou u voličů nebezpečně zastínil i šéfa ODS Petra Fialu. Rozdíl mezi Foldynou a Klausem mladším je jen ten, že zatímco šéfa Trikolóry z ODS vloni vyloučili, protože se s vlastní stranou taky rozešel ve svých politických názorech i stylu, Foldyna stačil z ČSSD vystoupit sám. Jinak ale oba „rebely“ spojuje jedna důležitá věc: své strany můžou připravit o kritické procento hlasů.

Čtěte také

Foldyna byl ústeckým volebním lídrem ČSSD v posledních krajských i sněmovních volbách. V nich sice strana poztrácela další voliče, byl to ale právě Foldyna, kdo svou nyní už bývalou partaj táhl nahoru vlastní osobní popularitou, než aby tomu bylo naopak. Značka ČSSD je totiž stále „toxičtější“, jak ostatně dokazují i někteří její hejtmani, kteří letos radši kandidují za místní uskupení.

Navíc právě pro SPD se Ústecko nyní stává volební baštou, strana Tomia Okamury zde totiž v posledních sněmovních volbách získala dvakrát více hlasů než ČSSD. Ta se naopak od posledních sněmovních voleb nebezpečně přiblížila pětiprocentní hranici volitelnosti, takže teď počítá každé procento hlavně kvůli vlastnímu přežití. Foldynův konec jí proto vůbec nepomůže.       

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio