Petr Holec: Budou předčasné volby? Senátoři znovu napínají vlastní strany

25. duben 2021

I když do sněmovních voleb chybí jen necelý půlrok, mluví teď především koalice Pirátů a Starostů o předčasných volbách.

Ty by se ale musely konat nejpozději do dvou měsíců, protože v létě bývá nemálo českých voličů nejen v Chorvatsku a volit místo v říjnu v září nedává smysl ani na politiku. Problém je, že stále nemáme volební zákon, jeho novelu musí totiž teprve schválit Senát.

Čtěte také

A ten se nyní rozhodl situaci zdramatizovat. Senátoři sice stejně jako poslanci říkali, že narychlo dohodnutá novela volebního zákona není to nejlepší, na čem se náš parlament shodl, přesto ale slibovali její schválení. „Shodli jsme se, že do znění návrhu zasahovat nebudeme v těch nejdůležitějších bodech, jakým je čtrnáct krajů, klauzule pro koalice nebo matematický model,“ řekl v půlce dubna šéf senátní ústavní komise Zdeněk Hraba z hnutí STAN.

Jenže o týden později už zmíněná novela neprošla senátním ústavně právním výborem. Část senátorů do ní totiž chce dopsat korespondenční hlasování a ironií je, že jeho největším propagátorem je právě Marek Hilšer z klubu STAN. Kdyby totiž jasně opoziční Senát nakonec na korespondenčním hlasování skutečně trval, musí návrh volebního zákona vrátit ke schválení poslancům, mezi nimi ale nemá pět stran „opobloku“ většinu. Předčasné volby by tím nejspíš pohřbil.

Rozpory uvnitř opozice

Čtěte také

Opakovala by se tak vlastně jen nedávná tradice, kdy bouřlivé předvolební politické dění občas štěpí nejen dvě protibabišovské volební koalice, ale i jejich jednotlivé strany na poslance, senátory a hejtmany. Trojkoalici SPOLU i její nejsilnější stranu ODS nejdřív štípl daňový balíček předsedy ANO Andreje Babiše – jeho schválení i hlasy ODS navzdory TOP 09 a lidovcům zažehlo spekulace, jestli občanští demokraté náhodou nemají blíž k ANO než k partnerům z vlastní trojkoalice.

A poté to samé, jen jinak, zopakovalo i sněmovní hlasování o prodloužení nouzového stavu, kdy hlavně hejtmani ODS a STAN veřejně prosili vlastní poslance, ať nouzový stav prodlouží. Ti je přesto nevyslyšeli a vedení jejich stran pak muselo hodně kreativně vysvětlovat, že šlo o nejednotu v jednotě. Senátoři mají o novele volebního zákona, jehož klíčové části v zimě zrušil Ústavní soud, hlasovat koncem dubna. Finální podobu zákona ale musí schválit obě parlamentní komory.

Kromě toho, že jeho schválením senátoři případně vůbec umožní konání i řádných sněmovních voleb, si opozice současně znovu vyzkouší, jak moc je jednotná a jak moc umí svůj společný zájem nadřadit nad zájmy svých jednotlivých stran i politiků. Jestli totiž chce Babiše skutečně zbavit zodpovědnosti za vládnutí a vstoupit společně do Strakovy akademie, bude to chtít nemálo vzájemných kompromisů.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.