Petr Hartman: Včera uhlobaron, zítra vězeň – bude to platit pro Bakalu?

9. říjen 2019

Za zvláštních okolností přišel k firmě, vytěžil z ní maximum a zdecimovanou ji prakticky vrátil státu.

Takto lze stručně a s nadsázkou popsat zacházení Zdeňka Bakaly s OKD. Balancoval přitom na hraně zákonů, někdy možná až za ní.

Čtěte také

Bez součinnosti s politiky a úředníky by na takovouto akrobacii mohl zapomenout. Podle názoru sněmovní vyšetřovací komise mu při ní asistovali záměrně. Proto na Bakalu a řadu dalších lidí míří trestní oznámení. To ještě automaticky neznamená, že se tyto osoby ocitnou na lavici obžalovaných. Posadit je na ni mohou pouze orgány činné v trestním řízení.

Podnětů od vyšetřovací komise budou mít dost. Nejde přitom o nějaké mimořádné objevy. O tom, že stát za velmi problematických okolností přišel v akciové společnosti OKD o většinu, se mluví už léta.

Podobně se rozebírá, proč stát prodal menšinový podíl za necelých pět miliard korun. Podle komise to mohlo být i za částku dvojnásobnou. Ve hře je ocenění několika desítek tisíc bytů, které byly součástí majetku OKD a které později vynesly novému majiteli miliardy.

Osud ministrů Sobotky, Dlouhého, Skalického a Urbana

Tím vším se už vyšetřovatelé zabývali. Většinou se dopracovali k závěru, že ke spáchání trestného činu nedošlo. Existovaly i výjimky. Jednu představoval znalec, který ohodnocoval podíl státu před jeho prodejem. Další tvořili dva zaměstnanci Fondu národního majetku, kteří privatizaci připravovali.

Čtěte také

Všichni tři zamířili na lavici obžalovaných. Před soudem první instance i tím odvolacím se dokázali obhájit. Jsou tudíž nevinní. I když ještě ne definitivně, protože proti osvobozujícím rozsudkům podal nejvyšší státní zástupce dovolání.

Jejich osud může předznamenat výsledek trestního stíhání ministrů Sobotky, Dlouhého, Skalického, nebo Urbana a mnoha dalších osob. To neznamená, že všechny nesrovnalosti kolem OKD se vysvětlily. Rovněž nelze věřit tomu, že případné chyby byly pouze důsledkem liknavosti či nevědomosti politiků a úředníků. Těch náhod hrajících ve prospěch Zdeňka Bakaly bylo až podezřele moc.

Petr Hartman

Asi se narodil na šťastné planetě. Případně se obklopil týmem schopných právníků, kteří mu legálně pomohli k zisku OKD a během několika let k výdělku desítek miliard korun. Potom by ho nemělo ohrozit ani trestní stíhání na základě výsledků práce vyšetřovací sněmovní komise. Bylo by paradoxní, kdyby to platilo pouze pro Bakalu a ne pro lidi, kteří s privatizací OKD a jejím dalším pohnutým osudem přišli nějak do styku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio