Petr Hartman: Prymulu ve vedení krizového štábu střídá Hamáček

31. březen 2020

Krizi by měla země zvládat s pomocí krizového štábu. Platit by to mělo i v době koronavirové pandemie.

Nechybělo mnoho a krizový štáb mohl krizi v České republice v této pohnuté době naopak výrazně prohloubit.

Čtěte také

Do jeho čela totiž nebyl instalován ministr vnitra, ale epidemiolog působící v té době jako náměstek ministra zdravotnictví. Stalo se tak na popud premiéra, který s pomocí vládních kolegů nominovaných hnutím ANO snadno přehlasoval sociální demokraty. Výsledkem byla změna statutu krizového štábu. 

V jeho čele tak nutně nemusel působit ministr vnitra nebo obrany, ale člověk, kterého vybral a jmenoval premiér. Pochopitelně neměl úplně volnou ruku. Muselo jít o člena kabinetu, nebo krizového štábu.

Roman Prymula tuto podmínku splnil. Sociální demokraté se s tímto postupem hnutí ANO buďto museli smířit, nebo z vlády odejít. Alespoň tímto způsobem měli o změně přemýšlet podle Andreje Babiše (ANO). 

Co v krizi neplatí

Jak přiznává Jan Hamáček (ČSSD), v první chvíli zvažoval druhou variantu. V situaci, kdy se na zemi valila koronavirová nákaza, by to nebyl šťastný nápad. Už tak byla politická reprezentace nastalou situací zaskočena a musela hodně improvizovat. Je proto překvapivé, že i v této hektické době si vláda udělala čas na to, aby měnila pravidla. 

Čtěte také

S postupem času se ukázalo, že zbytečně. Byť zemi trápí pandemie, krizový štáb by neměl řídit renomovaný epidemiolog, ale pokud možno zkušený politik. Tedy člověk, který dobře zná, jak funguje vláda. Ministr, který se může opřít o úředníky, nejrůznější kontakty a dokáže poměrně rychle jednat. V neposlední řadě osoba, která za svá rozhodnutí nese také politickou odpovědnost. 

Střídání Romana Prymuly Janem Hamáčkem v čele ústředního krizového štábu je tak přirozeným návratem k jeho původnímu pojetí. Až pandemie pomine, bude dostatek času k vysvětlení, proč nechtěl mít Andrej Babiš v čele štábu hned od začátku ministra vnitra. 

Patrně si nedovedl představit, že se bude muset vrátit z virtuální reality do té skutečné. V ní je podstatné, co člověk dělá. S různými sliby si nevystačí. Velmi rychle ho doženou. V časech, kdy nejde o lidské životy, lze jejich neplnění přebít sliby dalšími. V krizi to neplatí. Stačí připomenout matení nejenom zdravotnické veřejnosti ohledně zajištění ochranných pomůcek. 

Petr Hartman

Zkrátka pokud chtějí politici sbírat na současné situaci body u voličů, musí je přesvědčit konkrétními činy. K nim nepatří různé zákulisní boje o to, kdo bude v čele krizového štábu. Důležité je, jakým způsobem funguje a jak situaci zvládá. Zda dokáže promýšlet jednotlivé kroky a umí je srozumitelně vysvětlovat veřejnosti. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio