Petr Hartman: Problém s rozmrazenými platy

14. listopad 2014

Od nového roku se poslancům nezvýší příjmy o zhruba 26 procent. Velmi pravděpodobně se budou muset spokojit s nárůstem jen o tři a půl procenta. Ztrátou 22 a půl procenta budou „odměněni“ za svoji aktivitu.

Kdyby nedělali nic, přestalo by prvního ledna platit zmrazení jejich platů a ty by musely být dorovnány podle původních pravidel, což by představovalo vzrůst přibližně o 13 000 korun měsíčně.

Vzhledem k popularitě zákonodárců by jim takováto nečinnost u spoluobčanů jen tak lehce neprošla. Proto se snaží, byť na poslední chvíli, přijmout novelu, která by vyřešila způsob jejich odměňování. Očekává se, že si nakonec měsíčně polepší o necelé dvě tisícovky.

Čtěte také

Politici nemají odvahu o těchto záležitostech otevřeně diskutovat. Vzhledem k tomu, že výši jejich mzdy musí určit zákon, nikdo jiný to za ně udělat nemůže. Přitom by se do takovýchto nepříjemných situací nemuseli dostávat. Stačilo by nastavit obecná pravidla a v budoucnu je neměnit. Ostatně před zmrazením platů se jejich výše odvozovala od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Na jejím vývoji záleželo, zda příjmy poslanců rostly, nebo naopak klesaly.

Pokud by podobný způsob platil i v budoucnosti, nebylo by na tom nic mimořádného. Diskusi by mohlo vyvolávat maximálně to, zda by plat zákonodárců měl představovat například dvoj či troj násobek zmiňovaného průměrného příjmu. V tomto intervalu se příslušný koeficient pohyboval v minulosti. K tzv. zmrazení došlo v souvislosti s ekonomickou krizí a se snahou politiků demonstrovat, že jsou ochotni se rovněž uskromnit.

Finance, peníze, mince

Přitom problém jejich platů nespočívá ani tak v jejich základní úrovni. Sporné jsou různé paušály, příplatky a koeficienty, které jim příjmy zvyšují a zároveň je činí málo přehlednými. V této souvislosti není náhodou, že téměř každý poslanec má nějakou funkci, která mu mzdu navyšuje. Byly-li by různé koeficienty a náhrady zrušeny a nahrazeny jediným transparentním příjmem, potom by mohli zákonodárci obhájit, že by byl o něco vyšší, než je nyní základní plat.

Čtěte také

K tomu však nemají dostatek odvahy. Proto budou i nadále své odměňování opakovaně řešit v momentu, kdy jim nic jiného nezbude. Veřejnost se v nepřehledném systému nebude orientovat a spokojí se s tím, že si základní plat buďto nezvyšují vůbec, nebo o zanedbatelná procenta.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.