Petr Hartman: Opravte dům po babičce a budete považován za boháče

21. červenec 2023

Chcete být milionářem? Pokud ano, nečekejte, zda se obnoví kdysi populární televizní soutěž. Vidinu zisku milionu korun se můžete pokusit proměnit ve skutečnost jiným způsobem. Pusťte se do opravy domu po babičce. Alespoň tak zní název nového dotačního programu.

Splníte-li požadované podmínky, inkasujete až jeden milion korun. Nemůžete s ním libovolně nakládat. Peníze musíte využít na zateplení vašeho domu. Pokud však nejde o tzv. novostavbu a pokud v něm budete mít určitou dobu trvalé bydliště, je k tomu potřeba dodat.

Čtěte také

A nejenom to. Zároveň musíte být ekonomicky aktivní. To znamená, že jste buďto zaměstnanec, nebo podnikatel. V neposlední řadě „dům po babičce“ nesmí být zatížen exekucí.

Pochopitelně podmínek pro získání dotace existuje více. Můžete inkasovat další peníze, třeba i formou velmi výhodného úvěru. A to v momentu, že se pustíte do dalších úprav slibujících energetické úspory.

Jak už to v podobných případech bývá, vyhlášení dotace vyvolalo velký zájem, možná až přehnaná očekávání a také polemiku. Konkrétně o tom, zda je rozumné, aby stát vynakládal desítky miliard korun zrovna v době, kdy je potřeba razantně omezovat jeho výdaje. Jsou to evropské peníze, tak proč je nevyužít. Mohla by znít jednoznačná reakce.

Souboj mezi chudými a bohatými

Jde de facto o příjmy z emisních povolenek, které firmy a domácnosti stejně zaplatily v cenách energií. Dalo by se odporovat. Tak proč by se měly vrátit do kapes pouze vyvoleným, mohla by pokračovat tato odpověď. Přece nebudeme podporovat boháče, kteří vlastní dům a za naše peníze zhodnotí svůj majetek. Šlo by k tomu dodat.

Čtěte také

Ne každý vlastník domu či polorozpadlého domku se řadí mezi boháče. Mohla by pokračovat polemika. Tím, že jim stát nabídne možnost snížit energetickou náročnost jejich obydlí, pomůže jim zlepšit jejich finanční situaci. Dalo by se argumentovat. Nastavit dotační program takovým způsobem, aby na něj nedosáhli ti bohatší, je velmi složité. Proto i v tomto případě k  penězům přijdou i ti, kteří by je získat nemuseli. To je však problém celé řady dotačních titulů. Mohla by znít obhajoba.

Pomyslný souboj mezi chudými a bohatými, vlastníky nemovitostí a těmi, kdo je nemají, by měl zmírnit očekávaný přínos pro životní prostředí v České republice. Pochopitelně za předpokladu, že se v nedaleké budoucnosti zásadně nezmění podmínky. Jak se stalo v případě jiného dotačního programu.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ten motivoval lidi, aby přešli od topení fosilními palivy například k plynu. Když to s finančním přispěním státu udělali, vyletěla astronomicky cena této suroviny. Takže v řadě domácností nakonec začali topit vším, co jim přišlo pod ruku a co bylo levné. Což nepřispělo k původnímu záměru, tedy ke zlepšení životního prostředí v daných obcích. V případě zateplení domů, nebo instalace solárních panelů by podobné riziko hrozit nemělo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio