Petr Hartman: Mlha nad Čapím hnízdem

6. září 2019

Bylo by dobré zveřejnit něco, co fakticky neexistuje. Je to úkol těžko splnitelný.

Pokud skutečně platí, že zatím nepadlo žádné definitivní rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo, potom ho nelze nikde publikovat. Byť by si to přáli mnozí, prezidenta republiky nevyjímaje.

Čtěte také

Pochopitelně v případu, ve kterém figuruje premiér této země, je maximální informovanost veřejnosti důležitá. Proto by měla mít možnost se seznámit s odůvodněním, proč čtyřletá práce policie vyústila buďto v osvobození, nebo v podání obžaloby na aktéry zmiňované kauzy. Dříve nebo později k tomu velmi pravděpodobně dojde a fakta budou pro všechny zájemce dostupná.

Do té doby je předčasné gratulovat premiérovi k zastavení trestního stíhání, nebo oceňovat odvahu dozorového státního zástupce. Konkrétně za to, že po zhruba čtyřletém dohledu nad vyšetřováním dotačního podvodu týkajícího se farmy Čapí hnízdo změnil názor. Dosud totiž není jisté, že tak skutečně učinil. Pokud ano, potom se neví, co ho k tomuto obratu vedlo.

Oslavy ani kritika tudíž nejsou na místě. Zdrženlivost neplatí pouze pro prezidenta republiky, ale také pro Unii státních zástupců. Ta by měla sdružovat lidi, kteří detailně znají postupy spjaté s trestním řízením.

Pomoc oblíbenému premiérovi

Proto je zvláštní, že v momentu, kdy neexistovalo žádné oficiální rozhodnutí o dalším vývoji kauzy Čapí hnízdo, vyzývali svého kolegu Jaroslava Šarocha, aby ho veřejně zdůvodnil.

Čtěte také

Jeho postup, alespoň podle slov nejvyššího státního zástupce, přitom není neobvyklý. Proto je překvapením, že se nad ním pozastavovala i ministryně spravedlnosti, která kdysi státním zástupcům šéfovala. Na dění kolem případné obžaloby nebylo podle všeho nic nesrozumitelného a netradičního. Pochopitelně s výjimkou totálně zpackané komunikace ze strany městského státního zastupitelství.

Ať už schválně, nebo shodou okolností se kolem Čapího hnízda rozprostřela informační mlha, ve které se očividně ztrácí i odborná veřejnost, o té laické ani nemluvě. Pomáhají k tomu i výroky prezidenta republiky.

Například ty, kterými si veřejně pohrává s případnou pomocí oblíbenému premiérovi. I když o tom otevřeně nemluví, naznačuje možnost, že by zastavil trestní stíhání Andreje Babiše. Pochopitelně až v momentu, kdyby se to nerozhodli učinit státní zástupci.

Petr Hartman

Byla by to absurdní tečka za tímto případem. Pod abolici by se totiž vedle prezidenta musel podepsat i premiér. Pokud by mu to přece jenom bylo trapné, mohl by to přenechat nějakému kolegovi z vlády.

Miloš Zeman i Andrej Babiš věří, že toho budou ušetřeni. Počítají s tím, že trestní stíhání skončí rozhodnutím státních zástupců a tento případ se nedostane před soud.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio