Petr Hartman: Miloš Zeman si na jmenování rektorů čas neudělal

30. leden 2018

Prezident republiky může rektorům vysokých škol předat jmenovací dekrety osobně, nebo to za něj může učinit ministr školství. Tyto dvě možnosti připouští vysokoškolský zákon.

Záleží na zvážení hlavy státu, jakou variantu si vybere. Vzhledem k tomu, že jde o slavnostní příležitost, očekává se, že prezident dá přednost přímému kontaktu s rektory. Pochopitelně mohou nastat momenty, kdy to z nejrůznějších důvodů není možné. Tehdy by ho měl zastoupit právě ministr školství.

Podpis prezidenta pod příslušným dokumentem však nelze nahradit jiným. Proto na dekretu, který v úterý přebírali noví rektoři některých vysokých škol, autogram Miloše Zemana nechyběl. Zmiňovanou listinu však neobdrželi z rukou prezidenta republiky, ale od ministra Roberta Plagy.

Jaké pádné důvody zapříčinily absenci hlavy státu na této slavnostní akci, o tom se lze pouze dohadovat. Oficiální vysvětlení z Hradu nezaznělo.

Vzhledem k tomu, že ke jmenování rektorů došlo, nelze tvrdit, že žádná podobná akce dlouhodobě plánována nebyla. Byť se to svým způsobem snaží veřejnosti podsunout mluvčí prezidenta. To by nesměl Miloš Zeman dekrety v pondělí podepsat a jeho spolupracovníci zároveň požádat ministra, aby je druhý den předal.

Ministr školství Robert Plaga (vlevo) předal jmenovací dekret rektorovi Univerzity Karlovy v Praze Tomáši Zimovi

Nepozvání rektorů jako tradice?

Vypadá to na záskok na poslední chvíli. Ten nemusí být nutně motivován prezidentovou únavou po předvolební kampani. Vždyť jmenování nových soudců nezrušil, byť k němu dojde pouze o den později. Přesto prezidentské volby mohou mít na Zemanovo rozhodnutí vliv. Po vítězství v nich už nemusí taktizovat.

Například nemusí nijak skrývat napjaté vztahy s akademickou obcí. K nim přispěla neochota Miloše Zemana respektovat rozhodnutí akademiků týkající se jmenování profesorů. Ve třech případech to odmítl a v jednom si s ním dával na čas.

Prezident zároveň v prvním roce na Hradě nepozval na oslavu státního svátku 28. října dva rektory. Jednoho patrně proto, že na protest proti přístupu ke jmenování Martina C. Putny profesorem se odmítl zúčastnit jmenování ostatních profesorů.

Druhý zase nebyl nakloněn tomu, aby Miloš Zeman využil univerzitní půdu pro svoji volební agitaci. Nepozváním rektorů tak začala „tradice“ neúčasti většiny z nich na hradních oslavách vzniku Československa.

Miloš Zeman

Do této atmosféry zapadá nedůstojná organizace předání jmenovacích dekretů rektorům. Ti se o změně místa dozvídali na poslední chvíli a nejrůznějším způsobem. Alespoň si pár dnů po prezidentských volbách mohli ověřit, že Miloš Zeman se nezměnil a nezmění.

Pro akademickou obec to znamená, že nemůže počítat s korektními vztahy s hlavou státu. K nim totiž patří důstojný způsob organizace takovéto významné akce a tomu odpovídající úroveň komunikace.

autor: Petr Hartman
Spustit audio