Petr Hartman: Marná Kalouskova snaha o integraci pravice je u konce

24. říjen 2017

Miroslav Kalousek opět oživil myšlenku na sjednocení demokratické pravice. O něco podobného se pokoušel už před sněmovními volbami. Podle očekávání nenašla jeho slova tehdy pozitivní odezvu.

Starostové a nezávislí mohli pro svůj odmítavý postoj čerpat negativní zkušenosti z doby společné spolupráce, a také například z voleb komunálních, kdy se marně snažili přesvědčit TOP 09, aby do boje o pražský magistrát vyrazili společně.

Podobný zážitek mají za sebou rovněž lidovci, kteří se marně o nějakou formu spolupráce s TOP 09 snažili při volbách senátních. Vztahy s občanskými demokraty byly vyhrocené prakticky už od vzniku TOP 09. Rivalitu přiživovaly úvahy o tom, že by Kalouskova strana měla převzít dominantní roli ODS v pravé části politického spektra.

Miroslav Kalousek

Všechny tyto záležitosti byly svým způsobem spjaté s Miroslavem Kalouskem. Tedy s člověkem, který TOP 09 vymyslel a dostal ji do Poslanecké sněmovny. Zároveň ji v ní opakovaně udržel. Byť to bylo většinou z pozice muže poněkud upozaděného dopředu vystrčeným lídrem Karlem Schwarzenbergem.

Vliv na dění ve straně

Směřování strany, personální složení jejího vedení i vztah k politickým rivalům a případným partnerům určoval převážně Miroslav Kalousek. Člověk, jehož pověst politika byla poškozena dlouholetým pobytem v politice a nejrůznějšími korupčními skandály, které se v Kalouskově okolí čas od času vynořily, nemohl být oficiálně mužem číslo jedna.

Tím se stal pod vlivem okolností až v listopadu 2015. V roli předsedy potom zkoušel všechno možné, aby zvýšil podporu TOP 09 u voličů, včetně uvažované integrace pravicových demokratických stran, které by mohly lépe čelit dominanci Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

Miroslav Kalousek

Opakovaně tím Kalousek narazil na své limity poškozené politické pověsti. Ke sjednocení demokratické pravice nedošlo a TOP 09 přes pětiprocentní hranici pronikla do sněmovny jen těsně.

Tím, že už se nebude ucházet o funkci ve vedení strany, otevřel prostor k úvahám, které při oznamování svého konce opět připomenul. Bylo by naivní počítat s tím, že v nejbližší době k nějaké integraci TOP 09 s lidovci a STAN skutečně dojde.

Osoba Miroslava Kalouska nebyla zdaleka jedinou překážkou, která mohla tento proces komplikovat. Zároveň nelze očekávat, že zůstane bez vlivu na dění ve straně, kterou založil.

autor: Petr Hartman
Spustit audio