Petr Hartman: Kvůli rozpočtu se vláda nerozpadne

1. srpen 2019

Ve vládě zůstaneme tak dlouho, dokud to bude možné. O podobě rozpočtu budeme vyjednávat do doby, než se dohodneme.

Tyto výroky sociálních demokratů odporují zvěstem, které se v poslední době šíří veřejným prostorem. Konkrétně o tom, že ČSSD si pro odchod z Babišova kabinetu vybere lepší záminku, než problémy kolem stále odkládaného jmenování nového ministra kultury.

V době ekonomického růstu by měl být rozpočet vyrovnaný, kritizuje opozice vládní návrh

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš

Vláda počítá na příští rok se schodkem rozpočtu ve výši 40 miliard korun. „Neustále opakujeme, že v době hospodářského růstu by měl být rozpočet vyrovnaný,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Marií Bastlovou místopředsedkyně hnutí STAN a poslankyně rozpočtového výboru Věra Kovářová.

Vhodným okamžikem pro opuštění vlády by měly být neshody týkající se státního rozpočtu na příští rok. Sociální demokraté požadují pro svá ministerstva v součtu zhruba o 20 miliard korun navíc, než je v původním návrhu. Premiér spolu s ministryní financí to odmítají.

Situace vypadá na první pohled dramaticky. Tím spíš, že ministři za ČSSD nehlasovali pro předběžný návrh rozpočtu, který projednával před několika týdny kabinet.

Přesto není pravděpodobné, že by se kvůli pár desítkám miliard korun rozpadla Babišova vláda. Sociální demokraté dokazují, že pro udržení si vládního angažmá jsou ochotni překousnout mnohé. Například trestně stíhaného premiéra, nebo prodlevy s odvoláním ministra kultury. Zkrátka nenastal okamžik, že setrvání ve vládě by už pro ně nebylo možné.

Prezident a jeho vliv na rozpočet

Petr Hartman: Státní rozpočet a konec světa

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Konec světa se neblíží, proto Česká republika nebude příští rok hospodařit s dobrým státním rozpočtem. Právě zmiňovanou katastrofou podmínil Miroslav Kalousek svůj pozitivní pohled na navrhované výdaje a příjmy státu.

Naopak možné je vyjednat si v rozpočtu na příští rok nějakou tu miliardu navíc. Proto sociální demokraté vyrukovali s nadsazenými požadavky. Budou z nich muset částečně slevit tak, aby dohodnutý kompromis mohly obě strany vydávat za svůj úspěch. Na taktice sociálních demokratů není nic výjimečného.

Z řady by naopak vybočil Andrej Babiš. Konkrétně v momentu, kdyby se mu kvůli rozpočtu rozpadla vláda. Dosud se to žádnému premiérovi nepodařilo.

Nezdá se, že by o takovýto zápis do historie stál. Tím spíš, že tentokrát by nemusel riskovat spor s prezidentem. Ten se sice snaží do podoby rozpočtu mluvit, na jeho vznik však nemá žádný zásadní vliv. Schvaluje ho vláda a po ní sněmovna.

Petr Hartman

Tím se situace liší od jmenování nových ministrů. Byť by do toho hlava státu rovněž neměla zasahovat, bez její aktivní spolupráce se tento akt neobejde. Rozpad vlády by tak Andrej Babiš spíše riskoval kvůli dění kolem nejmenování nového ministra, než kvůli sporům o podobě rozpočtu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio