Petr Hartman: Komárek pomáhá s Čapím hnízdem

11. leden 2018

Jak se zbavit problému s Čapím hnízdem? Nalezení správné odpovědi na tuto otázku má pro Andreje Babiše hodnotu premiérského křesla ve vládě opírající se o důvěru Poslanecké sněmovny.

Zatím ji šéf hnutí ANO k dispozici nemá. Intenzivně pracuje na tom, aby recept na vyřešení tohoto problému v dohledné době získal. Jen těžko může spoléhat na to, že trestní stíhání jeho osoby bude v řádu týdnů zastaveno. Po tom, co se zpráva OLAF ocitla ve veřejném prostoru, nemůže jednoduše argumentovat tím, že všechno bylo v souladu s předpisy a zákony.

Celá kauza tak není účelově vymyšlená. Naopak zveřejněné dokumenty posilují pochybnosti o tom, kdo byl skutečným majitelem farmy a jaké měla vazby na holding Agrofert v momentu, kdy se pro potřeby získání evropské dotace tvářila, že s ním nemá nic společného.

Nelze pochybovat o tom, že Andrej Babiš by se s pomocí právníků dokázal účinně bránit před soudem a že by ho mohl přesvědčit o své nevinně. Problém je v tom, že k pravomocnému rozsudku by se mohl dopracovat v řádu let.

Zároveň by riskoval, že jeho verzi dění kolem farmy Čapí hnízdo by soud nemusel uvěřit. Proto se Andrej Babiš nijak nesnaží urychlit rozhodování ve sněmovně o svém vydání k trestnímu stíhání.

Příbuzní mohou být stíháni

Získaný čas se hodí. Například k tomu, aby se podařilo celou kauzu trochu zamlžit a znevěrohodnit dosavadní postup vyšetřovatelů a státních zástupců. Proto má na jednání mandátového a imunitního výboru zamířit bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek. Před poslanci má prý vysvětlit kontakty vyšetřovatele případu Čapí hnízdo s mafií.

Byť pro to neexistují pádné důkazy, podezření už je vypuštěno do veřejného prostoru. V něm se nebudou probírat podrobnosti, ale bude v něm rezonovat zmiňované údajné spojení vyšetřovatele s mafií. Kdyby bylo skutečné, lze s jistotou tvrdit, že by současný vyšetřovatel na kauze Čapí hnízdo už nepracoval a byl by naopak trestně stíhán.

Otázkou, na kterou dostaneme už příští týden odpověď, je, zda tento postup pomůže Andreji Babišovi k tomu, aby sněmovna nevyhověla žádosti policie. Pokud ho nevydá, neznamená to, že navždy.

Jeho trestní stíhání by mohlo pokračovat v momentu, kdy by Babišovi zanikl poslanecký mandát a na něj navázaná imunita. Tou se nemohou zaštiťovat Babišovi příbuzní, kteří mohou být i nadále stíháni. Znamená to, že se tímto způsobem problému s Čapím hnízdem definitivně nezbaví.

Petr Hartman

Druhý pokus o sestavení vlády by pak mohl ukázat, zda by mu takto pozdržené trestní stíhání nepomohlo alespoň v tom, že by sehnal většinovou podporu ve sněmovně pro svoji novou vládu.

Alespoň by se představitelé některých politických stran či hnutí mohli tvářit, že by podporovali kabinet, v jehož čele by byl premiér, který by nebyl v té době trestně stíhán. Mohli by počítat s tím, že by tomu nemalá část veřejnosti ráda věřila.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.