Petr Hartman: Kauza Vidkun ve stylu politického marketinku Andreje Babiše

6. únor 2019

Není až tak důležité, co děláte, ale jak svoji práci prodáváte veřejnosti. Zhruba v tomto duchu přistupuje ke svému působení v politice Andrej Babiš.

Je s tímto pojetím zatím velmi úspěšný. Vyhrál poslední sněmovní volby a stal se premiérem.

Plukovník Robert Šlachta: Pachatelé jsou před námi vždy o krok napřed

Robert Šlachta.jpg

Pracovní doba: 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Riziko pracovního úrazu: vysoké. Povolání: ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Na první pohled jednoduchá strategie nemusí vždy přinést stejný výsledek. Názorně se o tom mohl opakovaně přesvědčit Robert Šlachta.

V čele dnes už zaniklého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vsadil na poněkud bombastické zákroky za asistence televizních kamer. Vyvolával tím očekávání, že policisté právě rozbíjejí korupční a klientelistickou síť utkanou z  politiků, podnikatelů a policistů.

Stačí připomenout zásah na Úřadu vlády v době, kdy byl premiérem Petr Nečas a jeho pravou rukou Jana Nagyová. Domovní prohlídky, zabavené peníze a výslechy zdánlivě nedotknutelných osob vytvářely dojem, že nebude problém shromáždit důkazy a poslat podezřelé do vězení. Takovéto očekávání se dosud nenaplnilo.

Strategie politického marketinku a policie

Policisté podali návrh na obžalobu čtyř lidí v kauze Vidkun

03495675.jpeg

Po třech letech policie ukončila vyšetřování korupční kauzy Vidkun. Českému rozhlasu to potvrdil dozorující žalobce Petr Šereda. 

Podobně lze hovořit o policejní razii na Olomoucku. Od ní uplynuly už více než tři roky. Opět policisté za asistence médií prováděli rozsáhlé domovní prohlídky. Znovu se hovořilo o rozbití sítě, do které měli být zapojeni významní politici.

V médiích se nejvíce objevovalo jméno bývalého ministra vnitra Ivana Langra. V souvislosti s únikem informací byl zmiňován i tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý. Nakonec ani jeden z nich nebyl z ničeho obviněn.

Kauza nazývaná Vidkun přispěla k rezignaci tehdejšího ředitele GIBS Ivana Bílka. Promítla se do sporu o reorganizaci policie. V trestně právní rovině však zastupuje politiky pouze bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. Ten figuruje mezi čtveřicí, která by měla být obžalována.

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti obviněných v kauze Vidkun

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti všech čtyř aktérů olomoucké kazy Vidkun. V případu údajné korupce jsou obviněni podnikatel Ivan Kyselý, hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD a dva vysoce postavení olomoučtí policisté. Podle NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné a odůvodněné.

K případnému pravomocnému verdiktu soudu, který by potvrdil jeho vinu, je tak zatím stále ještě daleko. Tím spíš, že se objevují pochybnosti o tom, zda jsou důkazy proti němu dostatečně silné.

Pochopitelně postupné vyšumění mediálně bombasticky rozehraných kauz neznamená, že nedochází k únikům informací z vyšetřovacích spisů. S jejich pomocí mohou být ovlivňována různá trestní stíhání.

Nelze rovněž vyloučit, že k určitému propojení mezi politiky, „politickými“ podnikateli a policisty nikdy nedošlo a nedochází. Problém je v tom, že se podobné věci obtížně dokazují.

Petr Hartman

Čím je zmiňovaná síť kvalitnější, tím je její rozbití obtížnější. Zvlášť, když se dotýká politiky a vyšetřování policie může být využíváno či spíše zneužíváno k politickému boji. O různých snahách komplikovat skutečně nezávislým vyšetřovatelům život ani nemluvě.

Přesto strategie politického marketinku ve stylu Andreje Babiše se nehodí pro práci policie. Naopak jí může škodit. Platí to nejenom pro zásah na Úřadu vlády, nebo pro kauzu Vidkun.

autor: Petr Hartman
Spustit audio