Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti obviněných v kauze Vidkun

14. leden 2016

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti všech čtyř aktérů olomoucké kazy Vidkun. V případu údajné korupce jsou obviněni podnikatel Ivan Kyselý, hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD a dva vysoce postavení olomoučtí policisté. Podle NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné a odůvodněné.

Podle státního zástupce Petra Šeredy jde o jedno z klíčových rozhodnutí v přípravném řízení.

„Rozhodnutí o stížnostech proti usnesení o zahájení trestního stíhání patří mezi klíčová rozhodnutí v tom smyslu, že se tím jednoznačně vymezuje předmět trestního stíhání a okruh stíhaných osob,“ řekl Šereda.

Vlivný podnikatel Kyselý je obviněn z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Olomoucký hejtman Rozbořil čelí obvinění z podplácení.

Všichni čtyři muži jsou nyní již stíháni na svobodě. Kyselý opustil vazbu ve středu, policisté dnes. U hejtmana jako jediného vazba navržena nebyla.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky a údajného ovlivňování trestních kauz.

autoři: zem , ČRo
Spustit audio