Petr Hartman: Jak se z roztříštěné opozice stala vládní koalice

1. leden 2022

Nabízíme změnu a porazíme Andreje Babiše. S tímto předsevzetím vstupovali do loňského roku představitelé opozičních stran. Konkrétně těch, které po volbách v roce 2017 vytvořily ve sněmovně demokratický blok.

Ten byl početně slabý a nemohl v dolní parlamentní komoře nic zásadního prosadit. Prim hrála koalice hnutí ANO a sociální demokracie podporovaná komunisty a v případě potřeby SPD. Jejich sílu umocňovalo spojenectví s prezidentem Milošem Zemanem. Zdálo se, že roztříštěná opozice na tom nic nedokáže změnit.

Čtěte také

Není divu, že byla v uplynulých letech opakovaně kritizována za neschopnost se sjednotit. Nic totiž nenasvědčovalo tomu, že se podaří jedné z opozičních stran získat takovou podporu veřejnosti, aby se mohla sama o sobě stát reálným konkurentem hnutí ANO v boji o vítězství v podzimních sněmovních volbách.

Jak dokázal letošní rok, žádná taková osamocená síla se nenašla. Přesto Andrej Babiš už není premiérem. Pomohla k tomu práce opozice, ale také koronavirová krize a její dopady na život lidí, ekonomiku a fungování státu. Pozdní a v některých případech špatné reakce Babišovy vlády přispěly k prohloubení nedůvěry občanů ve schopnost politiků spravovat tuto zemi. Projevilo se to v propadu přízně hnutí ANO. Andrej Babiš už nemusel být neporazitelný.

Šťastné vítězství ve volbách

Čtěte také

Přispěly k tomu i dva momenty z první poloviny tohoto roku. Hned v lednu byl posvěcen vznik koalice s názvem Piráti a Starostové. V dubnu došlo k formálnímu završení spolupráce ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Ta sice začala už v loňském roce, ale koaliční smlouva byla podepsána až letos v dubnu.

Když se koalice Spolu a Piráti a Starostové začaly objevovat v průzkumech veřejného mínění, byly jejich výsledky opticky výrazně lepší, než kdyby v těchto žebříčcích obliby figurovaly jednotlivé strany osamoceně. Silnější k sobě přitahují více přízně než outsideři, kteří si jdou nevyhnutelně pro porážku. Takže tyto dva opoziční bloky začaly posilovat u části veřejnosti naději, že změna vládnutí je možná.

K většímu klidu nově zrozených koalic přispěl i výrok Ústavního soudu. Ten v únoru letošního roku zrušil části volebního zákona. Mimo jiné i tu, která nastavovala relativně vysokou hranici pro vstup do sněmovny u vícečlenných koalic. Pirátům a Starostům tak stačilo podle nově přijatých pravidel získat alespoň sedm procent, koalici Spolu potom procent devět. Jejich ambice ve sněmovních volbách byly pochopitelně výrazně vyšší.

Čtěte také

Potvrdily to jejich výsledky. Z roztříštěné opozice se koncem letošního roku stala vládní koalice. Ve sněmovně se může opřít o většinu 108 poslanců. To nemohl ignorovat prezident Miloš Zeman a nakonec jmenoval Fialův kabinet. Za své tak vzaly prezidentovy plány, že dá šanci na sestavení vlády Andreji Babišovi. Ten o ni ani nestál.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

I když při pohledu na početní sílu jednotlivých poslaneckých klubů je ve sněmovně zřejmá dominance hnutí ANO. Není mu však nic platná. Bude-li koalice držet pohromadě, většinu se Babišovi zformovat nepodaří. Nedá se však hovořit o triumfu demokratické opozice, ale spíše o jejím šťastném vítězství ve volbách. Po osmi letech vládnutí prohrálo hnutí ANO jen těsně, a kdyby nepropadl zhruba milion hlasů, tak by se velmi pravděpodobně z rozdrobené opozice nestala vládní koalice.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio