Petr Fischer: Nezapomeňte na digitalizaci!

15. květen 2023

Plán digitalizace máme skvělý, realizace je už horší, postěžoval si nedávno ministr pro místní rozvoj a digitalizaci, lídr Pirátů, Ivan Bartoš. Přitom právě digitalizace by mohla být klíčem ke kvadratuře kruhu, kterou vládní koalice řeší: tedy jak konsolidovat veřejné finance, aby to pokud možno bolelo co nejméně lidí.

Přechod na elektronickou komunikaci je prvním krokem ke snížení nadměrného počtu úředníků, ale i ke zkvalitnění státní správy a její dobré sebekontrole, které chytré stroje zvládnou lépe než lidé.

Čtěte také

„Digitalizace je nejen cestou k pohodlnějšímu kontaktu občanů se státem, ale automatizace procesů také povede k efektivnějšímu fungování státu jako celku,“ napsal do vládního programového prohlášení velmi pěkně ministr Bartoš. Digitalizace je cestou k efektivnímu a malému státu, o němž všude básní premiér Petr Fiala, k jehož realizaci bohužel dosud neměl dostatek odvahy ani manažerské energie.

Přitom by stačilo tak málo. Splnit ten nejlehčí předvolební slib, který Petr Fiala dával, kudy chodil, totiž že každý resort ve výdajích ušetří šest procent, což by při dnešních výdajích 2223 miliard dávalo krásných 133 miliard korun, tedy téměř polovinu schváleného schodku.

Připravenost společnosti na velké krize

Digitalizace je dnes synonymem slova modernizace, zefektivnění provozu, který je někde – například na ministerstvu práce a sociálních věcí – tak tuhý, že desítky tisíc lidí tu a tam čekají na sociální podporu či na nové důchody. Chybí sjednocení registrů, jejich důkladně seřezání, zpřehlednění, chybí prakticky všechno, co patří k modernímu efektivnímu státu, o němž sní premiér Fiala s ministrem Bartošem a s nimi celá vláda.

Čtěte také

Jistě, v programu kabinetu je termín plnění únor 2025, zatím však vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se v této oblasti něco podstatného dělo. Ani v komunikaci s veřejností, jak ukázal případ šetření v České poště.

Rušení tří set poboček a přenechání běžné agendy digitálnímu světu vyvolalo až ludistický odpor, který vytvářel falešný obraz opuštěných důchodců, kterým je digitální svět zcela cizí a mizení poboček je nechá na holičkách. Přitom každý člověk 65+ v této zemi žije minimálně čtvrtstoletí s bankovním účtem a platební kartou a deset let s mobilním telefonem v mediálním světě plném počítačů.

Digitalizace státní správy, tedy komunikace se státem, nevypadá tak zásadně jako válka na Ukrajině nebo boj s ničením klimatu, základní infrastrukturní síť státu a její běžné užívání ale zvyšuje připravenost společnosti na podobně velké krize. Ta česká moc připravena není, stačí vzpomenout na pandemii covidu-19.

Petr Fischer

Ivan Bartoš by měl vystoupit ze stínu „velkých událostí“ a připomenout kolegům ve vládě, co si odhlasovali a jak moc jim digitalizace agendy může pomoct v budoucí konsolidaci veřejných financí a v připravenosti Česka na život v rizikové společnosti 21. století. Na sebeironický humor a bonmot o zářivé teorii a šedivé, až černé praxi bude ještě dost času na párty po konci vládní mise.

Autor je komentátor časopisu Euro

autor: Petr Fischer
Spustit audio