Petr Dudek: Kateřina Neumannová a obchodníci se sněhem

29. květen 2012

Firmě ABP Plzeň a možná také Stavbám silnic a železnic hrozí skoro dva milióny korun pokuty. V únoru totiž zaměstnanci těchto firem v chráněných oblastech Jizerských hor vydrancovali zásoby sněhu. Udělali to tak důkladně a bezohledně, že tisícovkám rekreačních lyžařů, kteří v zimě každý víkend vyrážejí do stop Jizerských hor, nezbylo, než odepnout lyže a přeskakovat přes příkopy vyryté mamutími pneumatikami - nebo na procházku na běžkách zapomenout.

Když jsem na vlastní oči viděl spoušť, která po bagrech a nákladních autech zůstala, čekal jsem, že kariéra Kateřiny Neumannové v čele organizačního týmu Světového poháru v lyžování vezme rychlý konec. Mýlil jsem se.

Jak posluchači nejspíš vědí, olympijská vítězka a šampiónka v běhu na lyžích je hlavní osobou odpovědnou za mistrovství světa v klasickém lyžování, které se má konat v Liberci příští zimu. Letos v únoru zorganizovala se svými lidmi u Liberce Světový pohár: byla to jakási generálka, abychom věděli, co nás taky může potkat napřesrok.

Soutěžní areál umístili organizátoři, nebo přesněji lobisté zaštítění organizátory, do nízce položeného Vesce. Také proto chyběl na tratích sníh a narychlo se musel shánět, kde se dalo. Bohužel i z chráněných oblastí a z tratí připravených pro veřejnost. Řekněme, že Kateřina Neumannová nastoupila do rozjetého vlaku, převzala vedení organizačního týmu loni v létě po svém odvolaném předchůdci Romanu Kumpoštovi a nemůže za chybná rozhodnutí, která padla před jejím příchodem. Za důsledky těchto rozhodnutí ale odpovědná je.

Jak je vidět, vůbec si to nepřipouští. Když po skončení únorových závodů Světového poháru hodnotila jejich průběh, přiznala, že ano, organizátorům zbývá před šampionátem v příštím roce ještě vychytat pár much. Například koupit další informační tabuli. Nebo posílit bezpečnostní službu. Že by se omluvila těm, kterým její lidé podtrhli sněhový koberec pod nohama, ji ani nenapadlo.

Možná vám připadá divné, že se k problémům kolem sněhu vracím teď, když se za okny ohlašuje teplé a přívětivé jaro. Jenže po jaru přijde léto, podzim - a zase máme zimu na krku. A já si už teď přeju, aby zima v příští sezóně byla pokud možno tuhá a srážkově vydatná. Kdyby totiž byla tak teplá, jako ta právě skončená nebo nedej bože ještě teplejší, nebude mít Kateřina Neumannová na tratích zase nic. A její tým se zase vydá za sněhem, ber kde ber.

Když nebudou dost vydatné závěje v Jizerských horách, jsou na dosah ještě Krkonoše. Například u pramene Labe ležívá tlustá zásoba sněhu každý rok, až do května. Proč neposlat bagry třeba tam? Co na tom, že Labská louka je uprostřed Krkonošského národního parku? Hrozba nějaké dvou- třímiliónové pokuty je přece nemůže zastavit. Ze státní pokladny jde na šampionát miliarda tři sta miliónů korun.

A náš stát, tedy daňový poplatník, má přece na víc než na nějakou ubohou pokutu v řádech pouhých miliónů. A pokud se snad nějaký daňový poplatník s lyžemi na nohou připlete bagrům a nakladačům do cesty, jeho smůla. Nebo ne?

Kateřina Neumannová Lidovým novinám tento týden sdělila, že o případu s odvezeným sněhem nemá žádné informace a k pokutě se teď nemíní vyjadřovat. A to od Světového poháru uplynuly už více než dva měsíce. Jinými slovy řečeno, celá epizoda je pro ni uzavřená. A na peníze z našich kapes, které vláda na organizování šampionátu přiklepla, se už mohou těšit obchodníci se sněhem i další vykutálení podnikatelé.

Prezidentky organizačního výboru se bát nemusejí. Olympijské vítězce Kateřině Neumannové totiž zjevně nedošlo, v jak náročné disciplíně se loni v červenci postavila na start.

Autor je redaktor Mladé fronty Dnes

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.