Péči o kosmické lodě možná už v dohledné době převezmou krabí roboti

22. květen 2006
Monitor

Jako za většinou podobných vynálezů stojí i za tímto inženýři NASA. Pomocného robota nazvali Lemur a měl by pomáhat kosmonautům při údržbě kosmických lodí. Využitý bude hlavně v těch místech, která jsou lidem těžko dostupná, jak vevnitř tak i zvenku vesmírných stanic. Dá se tedy předpokládat, že by mohl kosmonauty zbavit nutnosti pracovat v otevřeném prostoru.

To, že se "krabí robot" jmenuje jako opička, není nic divného. Konstruktéři totiž spojili v Lemurovi hned několik zvířat najednou - jednak opici, protože je inteligentní a dokáže vykonávat zadané úkoly. A podle ní ho také nazvali. Při konstrukci těla robota se však inspirovali, jak sami podotýkají, krabem kříženým s chobotnicí.

Robot má šest končetin, které jsou připojeny ke kulatému trupu a dá se jimi manipulovat. Díky dvěma stereo kamerám, které jsou umístěny na otočné plošině, se může robotizovaný údržbář pohybovat libovolným směrem bez nutnosti toho, aby otáčel celé tělo. Jedna z obou kamer je zvětšovací a může sloužit také jako mikroskop. A tohle všechno váží 12 kg. Každá ze šesti končetin je samozřejmě opatřena kolekcí nářadí, které slouží k řešení různých úkolů. Lemur může udržet rovnováhu, i když stojí na třech nohách a přitom budou dvě končetiny pracovat na zadaném úkolu. A co bude dělat ta šestá? Jak uvádějí autoři Lemura, s pěti nožičkami vypadal robot směšně. Šestá noha byla tedy dodána z estetických důvodů a sloužit by měla jako případná náhrada za nějakou nefunkční.

Tělo robota je hotové, teď je na řadě programátor, který mu má vložit do paměti potřebné znalosti. V současné době může robot plnit některé jednoduché úkoly, například jedna končetina může otáčet šroubem a druhá jí k tomu svítit. V jednom z testů se inženýrům podařilo naučit robota napsat svoje jméno tužkou, která byla připevněna na jednu z končetin. Takovéto recese slouží spíše pro pobavení, ale v budoucnu by měl robot svými schopnostmi předčít všechny své dosavadní kolegy- roboty. Mohl by být například využitý i při zkoumání Marsu. Podle názoru jeho tvůrců bude Lemur mnohem úspěšněji překonávat vyvýšeniny a prolákliny, než pojízdní roboty Spirit a Opportunity.

Na jeho praktické využití si však budou muset kosmonauti ještě chvíli počkat. Předpokládá se, že Lemur bude schopen vykonávat všechny úkoly, které se od něj očekávají, během následujícího desetiletí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.