Patricie Polanská: Set a zápas pro premiéra

1. září 2009

Máme první školní den. Takže se jako tradičně žáci určitě dozví mnoho moudrého z projevu ministra, aktuálně ministryně školství. Třeba studenti středních škol se ostatně letošní školní rok mají na co těšit. Nejenže valná většina jejich ústavů začne učit podle nových, vlastních osnov. Stále nevyřešená je otázka státních maturit; a také další protesty studentů proti tomuto zmatečnému projektu jsou podle různých zpráv "na síti" na spadnutí.

Když jsme ale u těch nových osnov, které by měly dávat žákům věci do souvislostí, odbourávat biflování a tak dále a tak podobně - co jedna velmi praktická lekce z řekněme reality demokratického způsobu vládnutí?

Dvě největší politické strany den před začátkem školního roku odstartovaly horkou fázi předvolební kampaně; ODS vůbec poprvé představila svůj ucelený program. A úřednická vláda Jana Fischera se pod tvrdou knutou ministra financí Eduarda Janoty radila, jak naloží s rozpočtem pro příští rok a hlavně jeho předpokládaným schodkem ve výši 230 miliard korun.

Ani v posledních odtajněných "horkých" programech hlavních politických stran na toto téma nenajdeme mnoho konkrétního. Ve Vesničce řešení, kterou staví ODS, sice padne slib, že do osmi let budou rozpočty veřejných financí vyrovnané. A do čtyř let že zastaví růst státního dluhu a následně ho sníží na úroveň roku letošního. Zároveň ale při všech slibech, jejichž plnění klade nároky na státní rozpočet, by bylo úspěšné splnění této mise od údajně pravicové ODS vcelku zázrak.

Přestože byla politiky dopředu varována, vláda Jana Fischera se nakonec rozhodla, že do Sněmovny pošle návrh rozpočtu pro příští rok i s konkrétními úspornými návrhy. Tak, aby schodek nebyl 230 ale maximálně 165 až 170 miliard korun. Zbytečná práce, marné gesto? Parlament, respektive Poslanecká sněmovna přece žádné úspory neschválí. Jak se to vezme. To, jak odůvodnil premiér Fischer na pohled sebevražedný krok totiž stojí za zaznamenání, a hlavně ono má svou studijní váhu.

Premiér Fischer totiž připustil, že politickou podporu pro rozpočet s nižším schodkem vskutku nemá. Nicméně považuje za povinnost přijít s takovým návrhem, za který se tato vláda nebude muset profesionálně stydět. A pokud jej politici odmítnou, tak ať své důvody veřejně lidem také vysvětlí. Ano, tomu se říká elegantní vrácení odpovědnosti na tu stranu, kam patří. Není koneckonců zásluha ani Jana Fischera, ani voličů, že se konají předčasné volby.

Pokud tedy mají politici co sdělit národu ke katastrofickému rozpočtovému schodku, který tak jako tak musí řešit, ať to laskavě řeknou před volbami. Ne až po nich, kdy už budou karty rozdány. Autorka si nemůže pomoct, ale je to prostě set a zápas pro premiéra Fischera.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

Spustit audio