Patriarcha Kirill má stále větší politický vliv

20. září 2009

Patriarcha moskevský a celé Rusi Kirill, který nedávno nahradil svého předchůdce Alexije II., se podle názoru řady analytiků rychle mění ve významnou figuru nejen ruského náboženského, ale i politického života.

Poslední ruské i zahraniční cesty patriarchy Kirilla demonstrují jeho stále větší politický vliv, konstatovalo nedávno Rádio Svoboda, a má pravdu. Podle religionisty Borise Falikova z Moskevské státní humanitární univerzity "je patriarcha velmi energický a sám sebe chápe nejen jako duchovní osobnost, ale i jako člověka schopného najít si své vlastní místo v ruské politice."

Vzájemné patriarchovy vztahy se světskou mocí jsou velmi složité a utvářejí se v kontextu staletých tradic koexistence ruské pravoslavné církve a velmi autoritativního státu. Jak říká pan Falikov, "patriarcha Kirill hledá se státní mocí společný jazyk, ale zároveň chápe, že církev nesmí ztratit svou nezávislost a nemůže se stát poslušným nástrojem v rukou Kremlu." Faktem ovšem je, že zájmy Ruské pravoslavné církve a státu se často kryjí, protože církev toho od státu hodně potřebuje a stát jí toho popravdě řečeno hodně dává.

Nejrezolutněji se Kirill jako politická osobnost prosadil během nedávné cesty na Ukrajinu, o níž už jsme v tomto pořadu referovali. Tato návštěva měla mimořádnou publicitu, protože patriarcha moskevský se v tomto případě pokusil sjednotit ukrajinské pravoslavné křesťany, kteří se rozdělili na ty, jenž respektují věrnost Moskevskému patriarchátu, a ty, kteří s podporou současného ukrajinského státu a především jeho prezidenta Viktora Juščenka kultivují autonomní domácí církev, jež vznikla krátce po rozpadu Sovětského svazu. Tiskový tajemník hlavy ukrajinské řeckokatolické církve otec Igor Jaciv to v rozhovoru pro Rádio Svoboda hodnotil jednoznačně: "Kirill na Ukrajině mluvil jako ruský politik, který hodlá z Ukrajiny vytvořit sféru ruského vlivu. Když jsme v Kyjevě i jinde poslouchali jeho prohlášení o dvou nerozborně spjatých bratrských národech, tak vzniká otázka, zda Kirill chápe, že současná Ukrajina je nezávislý stát," řekl dosti jednoznačně pan Jaciv.

Fjodor Lukjanov, známý ruský politolog a šéfredaktor časopisu Rusko v globální politice, který vychází i česky, nedávno Kirilla charakterizoval jako "nového ruského veřejného činitele, který svou politickou vahou a diplomatickými schopnostmi překonává ruské světské vůdce". Kirill se v očích mnohých věci znalých lidí postupně mění v člověka, schopného kombinovat takt a vlídnou korektnost s neochvějností politických postojů. Což jsou schopnosti, které oficiální mocenské Moskvě už dlouho chybí.

autor: ldo
Spustit audio