Patří podle vás Ukrajina do Evropské unie?

21. říjen 2013
Radiofórum

Více než polovina Ukrajinců je pro to, aby se jejich země namísto s Ruskem sbližovala s Evropskou unií. Vyplývá to z průzkumu, který minulý týden zveřejnil list Ukrajinská pravda.

Průzkum provedl v době, kdy ukrajinské politiky nyní čeká klíčové rozhodnutí o budoucím směřování státu. Na konci listopadu by měla Ukrajina s EU podepsat tzv. asociační dohodu a vydat se od politické a hospodářské spolupráce s Ruskem směrem na Západ.

Uzavření dohody má ze strany EU ale jednu podmínku: umožnit vězněné bývalé premiérce Julii Tymošenkové odcestovat na léčbu do Německa.

Tato dříve nemyslitelná varianta se zdá po posledních vyjádřeních prezidenta Janukovyče stále reálnější.

Co se aktuálně na Ukrajině děje, a co to o této zemi vypovídá? Patří Ukrajina do společnosti středo a západoevropských států? A jak se na ukrajinské námluvy s EU dívá Rusko?

Diskutujte s námi o tomto tématu na našem Facebooku!

Hostem Vladimíra Kroce bude Bohdan Kopčák, publicista se zaměřením na východní Evropu.

O tématech Radiofóra můžete diskutovat i vy. Stačí vyplnit náš formulář.

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.