Pašování drog přes Rusko do Evropy

22. červenec 2002

Dvě stě kilogramů drog, převážně heroinu, to je největší množství, jaké se ruským pohraničníkům podařilo zachytit na tadžickém území za posledních deset let. Pohraničníci tvrdí, že čím dál větší množství drog takto putuje z Afghánistánu přes Tádžikistán do Ruska a dále až k evropským a americkým konzumentům.

Tuto skutečnost potvrzuje i příslušná organizace OSN, tzv. program protidrogové kontroly. Roberto Arbitrio je koordinátorem tohoto programu pro oblast střední Asie. Zpravodaji rozhlasových stanic Svoboda a Svobodná Evropa Bruci Pannierovi řekl, že situace v regionu se za posledních šest let velice zhoršila: "Začali jsme v r. 1996 se šesti kilogramy zabaveného heroinu, v r. 1999 to bylo více než 700 kilogramů, v r. 2000 to byl prudký nárůst na 1,9 tuny a ještě o rok později jsme zabavili 4 tuny heroinu."

Většina afghánských drog směřuje do Evropy a USA, ačkoliv jsou tyto země schopny bránit se pašování drog mnohem účinněji než země třetího světa, přiznávají tamní úřady, že ani ony nezachytí víc než 5 až 10% narkotik proudících přes jejich území. Ruské a tadžické úřady přitom odhadují, že přes území Tádžikistánu projde ročně až 100 tun narkotik. Zachycené 4 tuny tedy znamenají čtyřprocentní úspěšnost. Co v praxi představuje 100 tun vyvezených za hranice, vysvětluje znovu Roberto Arbitrio, protidrogový koordinátor OSN: "Sto tun ročně by v zásadě stačilo pokrýt poptávku v západní Evropě a USA."Hranice mezi Afghánistánem a Tádžikistánem je dlouhá asi 1200 kilometrů, je velmi hornatá a pašeráci narkotik ji mají ve velké oblibě. To proto, že je zároveň špatně střežená.

Důvody jsou především finanční. Pákistán a Írán jako další dva sousedé Afghánistánu mají prostředky na zabezpečení hranic, které Tádžikistánu chybějí. Zjevným důvodem, proč obchod s narkotiky neustále roste, je jeho výnosnost. Jak roste cena heroinu na jeho cestě za spotřebiteli, znovu popisuje drogový koordinátor OSN R. Arbitrio: "V Dušanbe stojí kilo kvalitního heroinu 6 tisíc dolarů a při každém překročení hranic se jeho cena zdvojnásobuje, právě z toho žijí obchodníci s drogami."

Podle mezinárodního experta je cena heroinu v Evropě ještě pětkrát až patnáctkrát vyšší než původní cena v Tádžikistánu, činí 30 až 100 tisíc dolarů, a na ulicích lze kilogram drogy prodat dokonce až za 300 tisíc, což je 50x více než na tadžickém trhu. Výnosný obchod láká stále více lidí, průměrný plat ve střední Asii se odhaduje na 10 až 100 dolarů měsíčně a nezaměstnanost je vysoká zejména mezi mládeží. Jednorázový výdělek pašeráků tak může představovat mnohonásobek jejich ročního platu.

Podle expertů pochází heroin, zabavený nedávno ruskými pohraničníky, ještě z plantáží založených Talibanem před několika lety. Bohužel však i po pádu Talibanu počet plantáží neustále roste, letos jich je údajně o polovinu víc než vloni - to na severu Afghánistánu - na jihu země prý může být tento nárůst ještě vyšší.

rse@rozhlas.cz

autor: Magdaléna Bartošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.