Parlament nátlakových skupin

27. říjen 2005

Sociální demokraté a komunisté tvoří novou vládní většinu. Zrádní lidovci se zase paktují s opoziční ODS kde jen mohou a podrývají starou vládní koalici. Anebo to tak není, a koalice mezi ČSSD, lidovci a Unií svobody nadále funguje a ostře se brání proti výpadům komunistů i ODS.

Obojí je tak trochu pravda. Vládní většina se rozpadá a zase trvá - tak zní nekonečný příběh české sněmovny ve čtvrtém volebním období. Jak ten příběh dopadne, podle toho se změní celá česká společnost.

Středolevá koalice totiž prožívá své rozhodující období. Dlouhé měsíce se potácela v krizích a teď, pod vedením Jiřího Paroubka předkládá sněmovně své nejdůležitější zákony. Jde o zásadní změny v sociální oblasti, na pracovním trhu, ve zdravotnictví, ve školství, v podnikatelském prostředí. Téměř všechny zákony už prošly ve sněmovně prvním čtením. Při probíhající říjnové schůzi sněmovny však vyšlo najevo, že žádný z nich to nestihne do čtení druhého. Jsou jich desítky - těch nejdůležitějších je zhruba třicet.

Na schválení mají jen čtyři poslední schůze stávajícího parlamentu. Teoreticky by se to dalo stihnout. Druhá a třetí čtení by mohla proběhnout třeba během jediné prosincové schůze. A kdyby snad některé zákony vetoval pravicový Senát, anebo třeba ještě pravicový prezident, do březnové schůze se jejich veta dají přehlasovat. A ještě by zbývala schůze v květnu.

Tomu ale může věřit jen ten, kdo nezná českou politickou realitu. Předně: všechna druhá čtení se na pořad prosincové schůze nedostanou. Kromě nich pak bude třeba projednat desítky menších poslaneckých návrhů. Člověk by řekl, zahoďte tyto bezvýznamné návrhy. Když oni je poslanci sami napsali.

Je tu i druhá překážka: všechny důležité vládní zákony jsou nesmírně komplikované. Při jednání se mohou objevit různé chyby a to může způsobit další zdržení.

A především tu jsou nejasnosti, kdo s kým ve sněmovně vlastně kamarádí. Vládní koalice se chová jako skutečná koalice. To znamená, že zákony jsou velmi ambiciózní. Udržet jednotu při rozhodování o důležitých zákonech je však prakticky nemožné. Dnes se už zdá, že vládní strany se dohodnou na rozpočtu. Shodnou se ale například na kontroverzním zákonu o zrušení regulace nájemného?

A když se shodnou, dají dvakrát po sobě dohromady 101 poslanců, aby překonaly senátní a prezidentské veto?

Současná schůze potvrzuje, že varování je na místě. Sociální demokraté s komunisty v prvním čtení prosadili značně levicový zákoník práce. Konzervativní lidovci se zase spojili s opozicí a zlikvidovali zákon, který měl legalizovat prostituci. Vládní tak zatím jednají u méně důležitých zákonů, může to být ale předzvěst větších konfliktů.

Proto také sociální demokraté dosud neobvyklým způsobem sázejí na spolupráci s komunisty. Také tento plán může skončit krachem, jak KSČM už naznačila, když proti předchozí domluvě potopila loterijní zákon.

Není třeba zpochybňovat snahu vlády. Třeba se jí nakonec většina jejích záměrů podaří uskutečnit.

autor: Petr Holub
Spustit audio