Paradoxy internetu

27. únor 2004

Vláda rozhodla, že od roku 2006 bude možné žádat o vydání občanského průkazu přes internet. Spokojen je ministr informatiky, méně ovšem ministr vnitra. Stanislav Gross soudí, že stát nemá dostatek peněz na vybavení úřadů potřebnou technikou. Za dva roky ovšem bude řeč o úplně jiných cenách, možná polovičních, a nepochybně dostane Gross od Billa Gatese množstevní slevu na software.

Podat na internetu daňové prohlášení, přihlášku na školu či vyžádat si občanku bude záhy banální samozřejmostí, leda že by se stalo něco mimořádného se samotným internetem. Nemusí jít pouze o vznik nějakého neléčitelného viru, o zahlcení internetu nevyžádanou poštou, anebo o novou generaci sledovacího softwaru, který krade data. Podobně jako se jistě vynoří na internetu nevídané možnosti, objeví se i dnes netušené problémy. Před několika lety by sotva kdo hádal, že se šéf Microsoftu natrvalo usadí na nejvyšší příčce žebříčku miliardářů, a stejně tak nikoho nenapadlo, že se ve zprávách jednou bude hovořit o obrovské mezinárodní policejní akci zaměřené na internetové pedofily.

Čím je internet dostupnější, uživatelsky komfortnější, tím více se stává nepostradatelným a tím je také představa, že by z nějakého důvodu zkolaboval, dramatičtější. Stále ještě žijeme ve světě, kde lze pořídit občanský průkaz osobní návštěvou kompetentního úředníka, dosud existují pošty, které dovedou doručit papírový dopis, v bance ještě sedí úředník za přepážkou. To ale brzy pomine. Všichni skončíme na síti, aniž bychom měli jistotu, že nakonec neskončíme také v síti. Není cesty zpět, a dojde-li na katastrofický scénář, nebudeme už schopni vyrobit osobní doklady postaru. Člověku, který bude tvrdit, že je sám sebou, pak budeme muset věřit a on pro změnu nám. Nebude to snadné.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.