Palestinská území směřují k občanské válce

18. prosinec 2006

Jeden z nejkrvavějších víkendů zažila palestinská území, kde po sobotním projevu předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse naplno propukly boje mezi vládním hnutím Hamas a Abbásovou organizací Fatah.

Ve vyhrocené atmosféře po čtvrteční střelbě na konvoj premiéra Ismaíla Haníji pronesl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v sobotu napjatě očekávaný projev, od něhož si především stoupenci jeho hnutí Fatah slibovali zásadní obrat v situaci. I když však byla jeho řeč v mnohém zajímavá, Abbás se opět zachoval jako chytrá horákyně. Oznámil sice předčasné parlamentní i prezidentské volby, ale nestanovil termín a ponechal Hamasu prostor pro další jednání o vytvoření vlády národní jednoty, o kterou usiluje už pět měsíců. Vládu Hamasu nerozpustil, jak mnozí doufali, ale podrobil ji nebývale ostré kritice; mimo jiné i za pašování peněz ve zjevné narážce na čtvrteční pokus premiéra Haníji provést z Egypta 35 milionů dolarů. Abbás rovněž kritizoval ozbrojené skupiny za ostřelování Izraele raketami a prohlásil, že je jejich vina, že svobodné pásmo Gazy po loňském odsunu Izraelců dodnes nevzkvétá, jelikož ostřelování odrazuje potenciální investory. V neposlední řadě pak odsoudil červnový únos izraelského desátníka Gilada Šalita, který vyvolal odvetnou operaci Izraele; pouze únosci tak mají na svědomí, že bylo zabito 500 Palestinců a zraněno 4.000 dalších a tisíce lidí přišly o střechu nad hlavou. Palestinci umírají, ale voják je stále vězněn v pásmu Gazy, řekl Abbás. Podobné výroky z úst palestinských představitelů svět příliš často neslyší.

Abbás chce termín předčasných voleb oznámit po poradě s volební komisí zhruba do týdne, ale podle něj k nim nedojde dříve než v polovině příštího roku.

Hamas označil projev za pokus o převrat a prohlásil, že bude případné volby bojkotovat. Vzápětí vyrazily do ulic desetitisíce lidí a podle očekávání propukly ostré ozbrojené střety mezi stoupenci Hamasu a Fatahu, které si hned v sobotu vyžádaly na 20 zraněných v pásmu Gazy a přes 40 na Západním břehu Jordánu. V neděli přibyly desítky dalších, včetně francouzského reportéra deníku Libération, a k nim i čtyři mrtví. Hamas prohlásil, že Abbás vypověděl "válku Alláhovi", a nazval ji "bojem mezi hnutím božím a stranou ďáblovou".

V neděli došlo k vůbec prvnímu útoku na výcvikovou základnu Abbásovy prezidentské gardy. Fatah z něj obvinil Hamas a v odvetné akci obsadil Hamasem kontrolovaná ministerstva dopravy a zemědělství v městě Gaza. Druhá strana vypálila nejméně tři minometné střely na tamější Abbásovo prezidentské sídlo a zranila dvě osoby. Pokusu o atentát jen o vlásek unikl hamasovský ministr zahraničí Mahmúd Zahar a unesen a zabit byl jeden vysoký představitel bezpečnostních složek Fatahu. Protestů a demonstrací se zúčastnilo na sto tisíc Palestinců. Válka se rozbíhá na plné obrátky. Zbraní mají obě znepřátelené strany dost - Hamas je díky neúnavnému pašování vyzbrojen jako špičková armáda a Fatah před týdnem obdržel zásilku zbraní od Spojených států a Izraele. Objevila se i zpráva, že Izrael zřejmě povolí vstup Badrových brigád z Jordánska, asi tisícové dobře vyzbrojené a vycvičené skupiny Organizace pro osvobození Palestiny, která má posílit Fatah.

Předčasné volby podporuje 61% Palestinců a momentálně má mírnou výhodu Fatah s Abbásem. Podle palestinského bleskového průzkumu zveřejněného v neděli by dnes Fatah předčasné volby vyhrál s 42% hlasů, zatímco Hamas by volilo 36%. Rozdíl je však velmi těsný a oproti poslednímu šetření před třemi měsíci stoupla obliba Fatahu jen o tři procenta. Nejnovější průzkum přinesl i další zajímavé informace: vzrostla nespokojenost s Mahmúdem Abbásem, s jehož výkonem je dnes spokojeno jen 40% lidí; tři čtvrtiny Palestinců by na jeho místě raději viděly vůdce Fatahu Marvána Barghutího, který si odpykává doživotní trest v Izraeli; a kdyby se dnes konaly prezidentské volby a o funkci předsedy samosprávy by se kromě Abbáse ucházel i současný hamasovský premiér Ismaíl Haníja, zvítězil by Abbás o pouhé jedno procento. Výsledky průzkumu zřejmě nepotěšily ani jednu stranu.

V neděli večer obě strany oznámily, že se dohodly na příměří; stáhnou z ulic své ozbrojence, zastaví boje i protesty, propustí unesené zajatce, vyšetří útoky na veřejné činitele a obnoví jednání o vládě národní jednoty. Navzdory oznámení však ještě v pondělí ráno pokračovaly ozbrojené střety. Vzájemná zášť obou rivalů a hladina násilí dosáhla příliš velké intenzity a málokdo očekává, že boje ustanou.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio