Palestinská jednání o rozpuštění vlády Hamasu

19. červen 2006

Zatímco Izrael hledá podporu pro jednostrannou evakuaci dalších židovských osad a pokračuje v cílených atentátech na teroristy, palestinská hnutí Hamas a Fatah dál jednají o řešení vzájemného mocenského sporu.

Izraelský premiér Ehud Olmert strávil minulý týden na cestách ve snaze získat podporu Británie a Francie pro svůj plán dalšího jednostranného stahování ze Západního břehu Jordánu. Opět ji nenašel - po egyptském prezidentovi Husním Mubarakovi a jordánském králi Abdalláhovi II. jednostrannost odmítl jak britský premiér Tony Blair, tak francouzský prezident Jacques Chirac a koncem týdne se k nim připojila i Evropská unie. Izraelská média citují nejmenované vysoké představitele Olmertovy strany Kadima i ministry, kteří se obávají, že bez mezinárodní podpory nebude možné premiérův záměr realizovat.

Evropská unie také v pátek oznámila, že do začátku července dokončí mechanismus poskytování humanitární pomoci Palestincům. Pro začátek dostanou prostřednictvím Světové banky a předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse 126 milionů dolarů na zajištění potřeb, jako jsou dodávky vody, elektřiny a pohonných hmot, a na sociální příspěvky. Ty by měli získat lékaři, zdravotnický personál a nejpotřebnější palestinské rodiny, nikoli však zaměstnanci palestinské samosprávy, o jejichž výplaty se má postarat vládní Hamas, jak zdůraznila mluvčí unie Emma Udwin.

Nevyplacené mzdy, které zhruba 165.000 zaměstnanců samosprávy nedostalo od února, jsou jednou z příčin pokračujících ozbrojených střetů mezi Hamasem a hnutím Fatah Mahmúda Abbáse. Fatah tvrdí, že Hamas peníze má, ale vyplácí jen vlastní lidi a zbytek investuje do nákupu zbraní. Peníze Hamasu prokazatelně existují - na hraničním přechodu Rafáh mezi Egyptem a pásmem Gazy už byli přistiženi tři vysocí představitelé Hamasu při pašování obrovských finančních částek v hotovosti. Ve čtvrtek to byl ministr komunikací se dvěma miliony dolarů, o den dříve sám ministr zahraničí Mahmúd Zahar s dvaceti miliony ve dvanácti kufrech a koncem května mluvčí Hamasu Sami abú Zuhrí s 800.000 dolarů. Šéf dozoru Evropské unie v Rafáhu Pietro Pistolese dokonce pohrozil, že hraniční přechod uzavře, citoval jeho slova poslanec Fatahu Saíb Irikát. Pašování peněz v kufrech je kvůli mezinárodnímu bojkotu jediný způsob, jak může Hamas v současnosti získávat finanční prostředky ze zahraničí. I když jsou ale pašované částky tak vysoké, Hamas má zjevně jiné priority než výplaty zaměstnanců samosprávy.

Mezi Hamasem a Fatahem stále pokračují jednání o urovnání vzájemného konfliktu. Hamas zatím nevyhověl požadavku Mahmúda Abbáse a nestáhl z ulic Gazy své milice, a tak Fatah pro jistotu posílil vlastní ozbrojené jednotky o nové 4.000 mužů. Jeho pozici dokonce pomohl upevnit i Izrael, který ve vší tichosti poskytl Mahmúdu Abbásovi tisíc zbraní M-16 a množství střeliva.

Nejdůležitější je však pokračující jednání o takzvaném Dokumentu o národním usmíření, který má Hamas přijmout, aby se vyhnul Abbásovu referendu naplánovanému na 26. července. Podle posledních zpráv se už vyjednavači údajně shodli na většině bodů dokumentu a v nejbližších dnech dojde k dohodě založené na zcela novém základě - Mahmúd Abbás odvolá referendum a Hamas nebude muset uznat Izrael, ale pouze zřízení palestinského státu na územích obsazených Izraelem v roce 1967. Dohoda, kterou by podle vyjednavačů mohly zúčastněné strany podepsat ještě tento týden, bude požadovat Jeruzalém jako hlavní město Palestinců a návrat všech palestinských uprchlíků, a zároveň si vyhradí právo na útoky proti Izraelcům na obsazených územích. Toto všechno obsahoval i původní dokument vypracovaný palestinskými vězni, ale zcela novým a zásadním prvkem je, že Hamas dobrovolně rozpustí kabinet a uvolní cestu ke vzniku vlády národní jednoty pod vedením nějakého technokrata, v níž budou zastoupeny všechny palestinské složky, tedy i Fatah. Podle nezávislé palestinské agentury MAAN chce Abbás funkci premiéra údajně svěřit obchodníkovi a milionáři z Nábulusu Muníbovi Masrímu. Vláda nezávislých odborníků má mít na starosti běžný chod samosprávy, zatímco Mahmúd Abbás bude pověřen jednáním s Izraelem. Teroristické hnutí Hamas si tak zachová tvář, mezinárodní společenství bude moci bez morálních zábran financovat Palestince jako kdysi a Fatah bude konečně zase u moci, s jejíž ztrátou se nikdy nesmířil.

Taková dohoda uspokojí ledaskoho, s výjimkou Izraele - Hamas neztratí voliče a bez překážek a následků se bude moci věnovat ostřelování izraelských měst a dalším útokům na Izraelce; a to vše za tiché podpory vlády národní jednoty, Fatahu i Mahmúda Abbáse, kteří budou útoky otevřeně odsuzovat, a zároveň tvrdit, že proti teroristům nedokážou zakročit. Pokud bude zamýšlená palestinská dohoda opravdu podepsána, Izrael se ocitne ve stejné situaci jako před palestinskými volbami; jen s tím rozdílem, že strůjci útoků budou mnohem lépe vyzbrojeni, někteří dokonce zbraněmi od izraelské vlády.

Ať už dohoda vznikne, nebo se nakonec bude přece jen konat referendum, na blízkovýchodní mírový proces to nebude mít žádný vliv. Fatah a Hamas svůj spor a boj nevedou o mír s Izraelem, ale o vedoucí postavení, moc a peníze.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/ Radio na přání

autor: gzb
Spustit audio