Ötzi potřeboval kardiologa

29. únor 2012
Monitor

Ötzi měl sklon ke kardiovaskulárním nemocem, infekce od klíštěte a společní předkové s dnešními obyvateli Korsiky a Sardinie – to vše vědci vyčetli z jeho DNA.

Před 18 měsíci dokončil mezinárodní tým vědců sekvenování genomu „muže z ledovce“ Ötziho. Zemřel násilnou smrtí před 5300 lety a jeho mumifikované tělo bylo v roce 1991 objeveno v Ötzalských Alpách. Analýza sekvencí Ötziho DNA nyní přinesla několik zajímavých zjištění. Ötzi patřil do haploskupiny chromozomu Y, která pochází z Blízkého východu. V současné Evropě je vzácná a vyskytuje se především u obyvatel ostrovů v Tyrhénském moři.

Zároveň se vědcům podařilo zjistit, že „muž z ledovce“ byl pravděpodobně hnědooký, měl krevní skupinu 0 a na rozdíl od většiny moderních Evropanů nedokázal trávit mléčný cukr laktózu. V Ötziho genomu také našli stopy po bakteriích Borrelia, které přenášejí klíšťata. Ötzi se tak stal nejstarším známým případem boreliózy a potvrdil, že onemocnění existovalo už před 5300 lety.

Kromě boreliózy Ötzi trpěl genetickou predispozicí ke kardiovaskulárním onemocněním. Byl nositelem genetické mutace, která je spojena s ucpáváním tepen a o 40 % zvyšuje riziko srdečních nemocí. Dřívější zkoumání mumie odhalilo, že Ötziho hlavní tepny včetně aorty byly zanesené vápenatými usazeninami. Není tedy vyloučené, že kdyby ho nezabil šíp, skonal by Ötzi tak jako mnoho dnešních lidí - na kardiovaskulární onemocnění.

Zdroj: Science Daily, Nature Communications

-----

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/p9iqQWKjERw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.