Osobnost podle Time

20. prosinec 2004

Již sedmdesát sedm let má americký týdeník Time ve zvyku vybrat touto dobou osobnost roku. Letos padla volba na prezidenta George Bushe. Šéfredaktor časopisu to zdůvodnil tím, že Bush "zůstal sám sebou a přizpůsobil si politická pravidla tak, aby souzněla s jeho kovbojským stylem". Kromě toho byl zvolen podruhé prezidentem.

Existují různé ankety, ve kterých lze získat ocenění za vědecký vynález, sportovní výkon anebo ideální vzhled, a pokaždé lze diskutovat, zda byl výběr správný. U osobnosti roku podle týdeníku Time taková diskuse nemá valný smysl. Z pohledu do historie ankety je patrné, že jsou za osobnosti ve většině případů považováni politici a speciálně američtí prezidenti. S výjimkou Geralda Forda byli osobnostmi roku někdy prohlášeni všichni počínaje Rooseweltem, a někteří i dvakrát. Před Georgem Bushem se ovšem na obálce časopisu Time objevili i Mahátma Gándhí anebo Jan Pavel II., což je nepochybně dobrá společnost. Osobnostmi roku ovšem Time shledal i Adolfa Hitlera a Josifa Visarionoviče Stalina - i s takovými velikány je Bush v jedné partě. Když připočteme ještě nějakou tu celebritu, mediálního magnáta, vědce či aviatika, který přeletěl Atlantský oceán, máme co do činění s věru pozoruhodným gulášem.

Snažit se pochopit svět podle kritérií týdeníku Time by asi bylo pošetilé. Z dlouhé řady lidí, kterým se dostalo pocty objevit se v závěru roku na obálce zmíněného časopisu, lze pochopit pouze Američany. Anketa vypovídá o jejich respektu k lidem, kteří se nějakým způsobem dokázali zviditelnit. Zda se jim to podařilo způsobem úctyhodným či naopak zavrženíhodným, není, zdá se, rozhodující. Za osobnost roku je považován ten, o kom se nejvíce mluví. Takto vzato dnes Bush na obálku nepochybně patří.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.