OSN o Iráku

24. září 2003

Z diskuse, která se vede v OSN, je patrné, že ke sblížení názorů na legitimitu války USA proti Iráku nedošlo a hned tak ani nedojde. Francouzský prezident si neodpustil poznámku, že "v otevřeném světě nikdo nemůže jednat sám ve jménu všech". Šéf OSN řekl, že preventivní války bez požehnání spojených národů mohou vést k návratu zákonů džungle.

Americký prezident pak opět tvrdil, že Husajnův režim živil vztahy s terorismem, vyvíjel zbraně hromadného ničení a jako dodatečný důvod pro sólovou preventivní válku uvedl nálezy masových hrobů. Když George Bush v OSN navrhuje zapomenout minulé rozpory, jistě je veden rostoucí nespokojeností Američanů s tím, kolik dolarů je přítomnost v Iráku stojí.

OSN se ovšem nemá k tomu, aby v Iráku pomáhala Američanům, jak by si to přál Bush. Spojené národy chtějí v Iráku jednat s Iráčany. Odevzdání moci nad Irákem Iráčanům ovšem podle Bushe "nelze uspěchat", a tak se debata odehrává v bludném kruhu.

Zatímco politici vedou principiální řeči o mezinárodní politice, majíce přitom na mysli vlastní národní či osobní zájmy, situace v Iráku je nadále obtížná. A nejen pro Iráčany či okupační vojáky. Velení americké armády nyní vyšetřuje incident, kdy se obětí střelby stal čtrnáctiletý bengálský tygr v Bagdádské zoologické zahradě.

Do klece k němu vlezl opilý americký voják, a když ho zvíře začalo považovat za potravu, jeho kolega tygra k nespokojenosti ředitele ZOO zastřelil. "Vojáci nemají právo se takto chovat", postěžoval si nad ztrátou svého nejcennějšího zvířete ředitel a vyšetřovatelé by mu měli dát zapravdu.

Sotva lze přesvědčit veřejnost, že byl tygr Saddámovým komplicem a voják že lezl do klece bojovat za demokracii a stabilitu v regionu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.