Opravdu musím dávat pozor, aby mne práce v charitě úplně „nesežrala“, říká Bára Nesvadbová

6. leden 2023

„Z asi tak 95 procent mi nějak to psaní ze života uteklo, ale doufám, že se vrátí, protože to vždy byla láska a vášeň,“ popisuje novinářka, spisovatelka a filantropka Barbara Nesvadbová. V současné době se věnuje hlavně Nadačnímu fondu Be Charity, který pomáhá nemocným dětem. 

„Kdysi dávno mi člověk, který nám dělá mentora fondu, kterému pomáháme na spinální jednotce a na dětské rehabilitaci v Motole, Pavel Kolář, říkal, že si musím ,dát bacha‘, aby mne tou svou povahou charita úplně ,nesežrala‘. Tehdy jsem se mu smála, ale měl pravdu.“

Sociální sítě jsou zvláštní faktor: dobrý sluha, zlý pán.

„Já se stále utěšuji, že věci mají v životě svůj smysl a řád a že se například to psaní zas jednou vrátí. V tu správnou chvíli. A že teď mám být prostě tady,“ popisuje.

Čtěte také

„Žena v zenu je unikátní projekt, myslím, že v jeho podtextu je nějaké vyhnání animozity a ostrakizace z veřejného prostoru,“ uvažuje Nesvadbová.

„Nejen sociální sítě, ale i některé druhy rozhovorů vedou k takovému prazvláštnímu odsuzování nebo ke komentářům, které nejsou nutné. Ostatně – sociální sítě jsou zvláštní faktor: dobrý sluha, zlý pán, řekla bych. A to, co potencují v rámci konspiračních teorií, je až hrůzostrašné,“ doplňuje.

Mladí mají úplně jiné vidění světa, které mne nesmírně baví.

Novinářka prý chodí často přednášet o literatuře a filantropii na vysoké i střední školy a má generaci své 19leté dcery Bibiany hodně ráda.

„Nevím, jestli si toho všímáte, ale oni vůbec nemají v povaze takové to posuzování člověka podle barvy pleti, věku, vyznání a už vůbec ne podle sexuální orientace. Prostě jen řeknou, že to jen ten člověk v modrých kalhotách. Lidé mojí generace by řekli, že je to Afroameričan. Mají úplně jiné vidění světa, které mne nesmírně baví,“ popisuje.

Celý rozhovor pořadu Hovory Vladimíra Kroce najdete v audiozáznamu.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související