Opět "důvěra"

13. květen 2005

Před dnešním hlasováním o důvěře vládě panoval údajně ve sněmovně klid před bouří. Čeká-li se ovšem nějaká bouře, pak snad jedině ve sklenici vody. Výsledek je totiž dobře předvídatelný, a hlavně už je těch hlasování o důvěře nějak moc, a řeči, které tuto proceduru provázejí, jsou pořád stejné.

Opozice bude navzdory všemu, co se daří, tvrdit, že vláda zemi škodí, a vládní koalice bude prohlašovat, že zemi prospívá navzdory všemu, co se nedaří. Z rozpravy o stavu věcí veřejných se stává nebezpečně prázdný rituál. Místo myšlenek se před kamerami pronášejí mediálně působivé slogany, zkratky, použitelné ve zpravodajství. Voličům se nabízí černobílý obraz světa, nevystihující realitu a odporující životní zkušenosti. Navíc se s tím nic moc nedá dělat, protože právě takováto prezentace poslanců odpovídá jejich představě odpovědnosti voličům za výkon svého mandátu. Procedurálně se party politiků ucházejí o důvěru, která ovšem se skutečnou důvěrou či nedůvěrou, jak tomu slovu rozumíme v běžné komunikaci, nemá mnoho společného.

Bude zajímavé porovnat sledovanost dnešního hlasování o vládě s těmi předešlými a případně poměřit zájem o tuto klíčovou politickou událost například se zájmem o včerejší hokejové čtvrtfinále s Amerikou. Výsledek takového srovnání nejspíše potvrdí, že se politika nenachází ve středu zájmu veřejnosti, nýbrž na jeho okraji. Politiky by to mělo trápit, a měli by přemýšlet, co dělají špatně. Anebo by alespoň měli vystupovat tak, aby občané neměli dojem, že jsou politikům lhostejní. Správné by samozřejmě bylo, kdyby se ucházeli o důvěru občanů, nikoli pouze o tu nadpoloviční, kterou si odhlasují mezi sebou. Nutit je ovšem nemůžeme a urážet se, že o naši důvěru nestojí, by bylo trapné.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.