OPEC chce prodávat ropu za nižší ceny

1. prosinec 2000

Saudská Arábie jako největší producent ropy na světě překvapila tento týden ostatní členy Organizace zemí vyvážejících ropu, známé pod anglickou zkratkou OPEC, když oznámila, že zvýší těžbu této strategické suroviny o půl milionu barelů denně, aby udržela stabilní cenu ropy kolem 25 dolarů za barel.

Ostatní členové organizace OPEC dali sice najevo své překvapení nad rozhodnutím, které s nimi předem Saudská Arábie nekonzultovala, ale někteří z nich zároveň naznačili, že i oni uvažují o zvýšení výroby, neboť relativní nedostatek ropy na světovém trhu způsobuje dnes už nepřiměřený růst její ceny.

Jeden katarský činitel řekl, že OPEC zvažuje další zvýšení těžby, pokud by cena barelu surové ropy výrazně přesáhla 28 dolarů. Přestavitelé Saudské Arábie o tom prý nyní diskutují s Katerem a dalšími členy organizace OPEC i s těmi zeměmi, které nejsou členy této organizace, ačkoli také těží a vyvážejí ropu.

Na svém červnovém zasedání ve Vídni se členové organizace OPEC dohodli na tom, že od 1. července letošního roku zvýší těžbu ropy o více než 700 tisíc barelů denně. Přes toto jejich rozhodnutí ale nadále pokračoval růst cen ropy na světových trzích a v minulých dnech se její cena vyšplhala až na více než 31 dolarů za barel.

Příliš vysoké ceny ropy pochopitelně rozčilují hlavně spotřebitele v západních průmyslově vyspělých zemích, ale ve skutečnosti si vysoké ceny nepřejí ani výrobci a obchodníci s touto vzácnou surovinou. Představitelé Saudské Arábie odůvodnili své rozhodnutí zvýšit těžbu tím, že kdyby cena ropy na světovém trhu dále vzrůstala, konzumenti by mohli přejít na jiné energetické zdroje a přestali by mít o tuto surovinu zájem.

Po nedělním oznámení Saudské Arábie, že zvýší produkci, cena ropy konečně poklesla asi o jeden dolar. To ale stále zřejmě nestačí a tak se uvažuje o dalším zvýšení těžby. Kromě Saudské Arábie mají volné těžební kapacity například Kuwait a Mexiko, s nimiž prý saudští činitelé nyní jednají, ačkoli Mexiko není členem organizace OPEC.

Zásah Saudské Arábie na trhu s ropou uvítal počátkem týdne americký viceprezident Al Gore, který také vyzval podniky obchodující s ropným produkty, aby snížily ceny: „Vyzývám velké ropné společnosti,“ prohlásil Gore, „aby nechaly promítnout saudské zvýšení těžby do svých cen u benzinových stanic.“

V Evropě jsou daně započítané do ceny benzínu mnohem vyšší než ve Spojených státech a některé evropské vlády se v poslední době ocitly pod silným tlakem spotřebitelů, aby tyto daně snížily a umožnily tak i nižší ceny ropných výrobků. Například britský premiér Tony Blair musel nedávno vysvětlovat, že nemůže snížit daň uvalenou na benzín, aniž by tím nepoškodil základní služby třeba ve zdravotnictví. Motoristé v Británii mezitím připravují protest na 1. srpna, kdy chtějí bojkotovat všechny benzínové stanice. Všichni ale teď pochopitelně uvítali rozhodnutí Saudské Arábie zasáhnout na trhu s ropou a stlačit její cenu po dlouhé době opět dolů.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.