Opatrný zeměpis (10. díl): Brazílie

19. listopad 2008
Sedmý světadíl

Víte, že Brazílie se díky přírodnímu a surovinovému bohatství pomalu stává mocností? Taky tady ale sídlí továrny firmy Baťa a Češi, kteří patří k miliónům obyvatel evropského původu, v této zemi karnevalů, kávy a banánů sídlí už dlouho. Vládl tu dokonce prezident českého původu Juscelino Kubitschek. Brazílie je však především zemí změn, které provádí prezident Lula...Více se dozvíte od iberoamerikanisty prof. Josefa Opatrného, který v deseti dílech seriálu Opatrný zeměpis shrnuje vývoj jednotlivých zemí Latinské Ameriky v posledních desetiletích.


Brazílie
Hlavní město: Brasilia
Poloha: 5° s. š.-34° j. d., 35°-74° z. d.
Rozloha: 8 511 965 km2
Počet obyvatel: 175 000 000
Hustota osídlení: 21 obyvatel/km2
Měna: real ( BRL )=100 centavů
Jazyky: ( brazilská ) portugalština

Politické uspořádání a ekonomika:
30 let v Brazílii fungovala vláda junty pod vedením strany Arena, než se na konci 80. let podařilo zahájit proces demokratizace. Teď je Brazílie, federativní prezidentská republika se zákonodárným dvoukomorovým parlamentem, složeným ze Sněmovny poslanců a Senátu, svobodná. Velkou moc však stále má poměrně úzká skupina vlastníků půdy, která rozšiřuje své plantáže, pastviny a provádí těžbu dřeva na export. Typické jsou tady extrémní protiklady mezi lidmi, ale surovinové bohatství (železo, mangan, zlato) a výdělky z průmyslu jsou nyní rozdělovány spravedlivěji. Země je taky příznivá pro investice z Evropy a Severní Ameriky. Brazílie patří k nejzadluženějším zemím světa, proto se podporuje maximální růst elektronického a automobilového průmyslu a lidé dávají velký důraz na vzdělání.

Obyvatelstvo:
Místní lidé patří k etnicky nejpestřejším společnostem světa vůbec, rasismus je tu však velice slabý. Více než polovinu lidu tvoří běloši evropského původu, kteří žijí hlavně na jihu země. Mezi nimi jsou desítky miliónů obyvatel, kteří se kromě portugalského původu hlásí k italským, španělským, ale taky německým a francouzským předkům. Udržují si tu specifické kulturní zvyky, někdy i jazyk. 11% obyvatel má původ v rovníkové Africe, 1% obyvatel pochází především z Japonska a jiných oblastí Asie. Hlavním náboženstvím je katolictví, které bývá někdy promísené kulty z Afriky, jako je třeba candomblé. Dochází však taky k velkému nárůstu evangelikálního hnutí skrze americké misionáře, kteří se taky starají o praktickou pomoc obyvatelům.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio