Ondřej Soukup: Jsou ruští hackeři nebezpeční pro Českou republiku?

8. červen 2017

Slovní spojení ruští hackeři je v poslední době zmiňováno, kam se jen podíváš. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek loni naznačil, že kremelští hackeři stáli za průnikem do počítačové sítě ministerstva, byť údajně žádné citlivé informace nezískali.

Katar, který je momentálně ostrakizován svými sousedy z Arabského zálivu, tvrdí, že údajné výroky vládnoucího emíra šajcha Tamim bin Hamad bin Chalífa Sáního, který měl kritizovat amerického prezidenta Donalda Trumpa, na stránky Qatar News Agency umístili - hádejte kdo - ruští hackeři.

Abychom zmínili další zprávu, 25letá zaměstnankyně jedné z amerických firem v oblasti kybernetické bezpečnosti Reality Winnerová byla zatčena kvůli tomu, že poskytla médiím zprávu tajné služby NSA o tom, že hackeři z ruské vojenské rozvědky GRU se snažili nabourat do volebních počítačových systémů asi v osmi amerických státech.

Zjišťovat, kdo přesně napadl vaše počítačové sítě, je úkol krajně složitý. Ve světě jedniček a nul nejsou otisky prstů, pro zkušené uživatele není zvláštní problém používat anonymizační nástroje. Nemluvě o tom, že není sebemenší problém úmyslně zanechat stopu, která vede k jiné zemi.

Jistě, je skutečně možné, že kremelští hackeři umístili na stránky katarské tiskové agentury ošklivá vyjádření na adresu Saúdské Arábie. Jenže každý, kdo alespoň trochu sleduje dění v Arabském zálivu, ví, že napětí mezi Rijádem a Katarem se mohlo v posledních měsících krájet.

Vladimir Putin

V divočině zrcadel

Katarská agentura během jednoho dne vyjádření smazala a vydala prohlášení, že se stala obětí hackerského útoku. To ovšem Saúdové ignorují. Nelze se tedy ubránit myšlence, jestli čirou náhodou hackeři neseděli v Moskvě, ale třeba v Rijádu.

Tím rozhodně nechci popírat existenci ruských státních hackerů. Prezident Vladimir Putin ostatně nedávno prohlásil, že jakkoliv popírá, že by zaměstnanci ruského státu mohli být za útoky na servery americké demokratické strany. Současně ale řekl, že by to mohlo být dílem nezávislých ruských hackerů.

"Hackeři jsou jako svobodní umělci. Ti se probudí a malují obrazy. Stejně jsou na tom hackeři: probudí se, přečtou si, co se děje v mezistátních vztazích, a pokud jsou vlastenecky naladěni, přiloží ruku k dílu v boji s těmi, kdo podle nich nehezky mluví o Rusku," prohlásil ruský prezident na setkání s mezinárodními novináři.

Nelze se ubránit vzpomínce na tiskovou konferenci z roku 2014, kdy Vladimir Putin tvrdil, že zelení mužíčci, kteří zabezpečili anexi Krymu, jsou členy krymské domobrany a ruské uniformy si mohli koupit v nejbližším army shopu. O rok později přiznal, že se jednalo o speciální jednotky ruské armády. Několik stovek z nich dostalo státní vyznamenání. Třeba se dočkají i ti dnes neznámí hackeři.

hacker, počítač, programátor

Výsledkem by neměla být ani paranoia, ani podceňování reálně existujících hrozeb. V anglojazyčných článcích o ruských hackerech se často používá obraz “V divočině zrcadel”, který má popsat složitost celého problému.

Autorem tohoto přirovnání je James Angleton, bývalý šéf kontrarozvědky v rámci CIA. Ten je ovšem obviňován z toho, že při svém honu na možného krtka v řadách jeho služby napáchal více škody než užitku. Angeton žil ještě v dobách před internetem. Nám, pozorovatelům zvenčí, nezbývá než doufat, že české a spojenecké tajné služby si z toho vzali ponaučení.

autor: oso
Spustit audio