Ondřej Neff: Jak jsem se sečetl

29. březen 2021

Jednou za deset let stát vyhlašuje akci zvanou sčítání lidu. Je to skvělá příležitost pro humoristy, ale také aktivisty všech stupňů rozčilení – od vlažných kritiků až po rozvášněné kverulanty. Akce se rozběhla v sobotu a je dost času si ji užít.

Humoristický a kverulační efekt má trochu oslabený, protože zahájení akce se potkalo s přechodem na letní čas. Myšleno je to ale dobře, příležitost tady je.

Čtěte také

Navíc zahájení bombastické. Letos se můžeme sčítat po internetu neboli online. Stát nezklamal, systém se zhroutil hned ráno. Stránku scitani.cz jsem otevřel hned v sobotu v půl sedmé a už tam byla jenom hláška, že služba je dočasně uzavřená a že mám akci zkoušet později. Tak se i stalo.

Na prostor pro humoristické výstupy je dotazník docela skoupý. V podstatě po nás nic moc nechce. Jak bydlíme, jestli v činžáku, anebo v samostatném domě. Máte vodovod? To je hodně podstatná otázka. Tuhle jsem potkal paní ze sousední vsi, mají na pozemku studnu, poslední tři roky bez vody, takže jezdí autem se sudem.

Chtěli vědět, jak jsme na tom s plynem. Ten máme vyřešený tak, že za barákem nám stojí přístřešek s bombou, od bomby vede skrz zeď trubka a ta je zapojená ke kombi sporáku. Taky nic moc pro humoristy, natož pak kverulanty.

Haló, jste ještě na světě?

Budu zvědavý, zdali nějaký povyk vyvolá položka pohlaví. Má jen dvě okýnka, muž nebo žena! Dokonce se mi při vyplňování stalo, že jsem zapomněl okýnko zaškrtnout a hned se objevila vzteklá hláška v červeném rámečku. Takhle ne, tohle je povinný údaj! Kdypak začne někdo protestovat, proč těch okýnek není šestapadesát, nebo snad sto jedna, jak jsem onehdy četl? Řečeno s klasikem, slyším trávu růst a možná tedy, že se pobavíme.

Čtěte také

Zcela soukromou zábavu jsem měl s vyplněním kolonky týkající se zdroje příjmů. Špatně jsem si vyložil pokyn, že to mám napsat do okýnka a tak jsem tam napsal „literatura a novinářství“. Zase ten červený rámeček a příkrý protest NEPOVOLENÁ HODNOTA. Oni tam mají seznam povolených hodnot. Byl jsem v pokušení si vybrat těžbu a úpravu rud, ale nakonec z toho vzešla nudná nakladatelská činnost.

Ondřej Neff

Poslední příležitost k humoru, jak jsem se těšil, je náboženská příslušnost. Minule bylo populární náboženství rytířů Jedi z Hvězdných válek. Letos jenom chtějí vědět, zdali na něco věříte. A je jim jedno, kdo vás při tom vede za ruku.

Zkrátka, humoru málo, je to hodně osekané. Když to takhle půjde dál, příště tam zůstane jenom jedna otázka: haló, jste ještě na světě?

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.