Ondřej Konrád: Za jeden provaz! Doopravdy?

10. březen 2020

Jestliže za příslovečnými humny umírá zhruba pět procent nakažených, jako je tomu zatím nevysvětlitelně v Itálii, zdálo by se logické, že to není pravá chvíle pro politický marketing.

Nicméně vícekrát za den na obrazovce spatřený premiér – do podrobností informující národ o přijatých opatřeních a tak dále – tak trochu jako při volební kampani vyhlíží. A člověk si říká, že by raději přijímal zprávy a pokyny od specialistů, profesionálů. Jakým přece není ani premiérovi sekundující ministr zdravotnictví. Ale mimořádnost situace zároveň přece jenom potlačuje tendenci ke kritice, nebo dokonce posměškům.

Manažer no. 1

Čtěte také

Taky jsou vůči Babišově nové roli krizového manažera no. 1 zdrženlivá i ta média, která kdysi jako by vznikla s jediným cílem: tepat do něho hlava nehlava. Nic jiného nezbývá také opozičním politikům.

I nejantibabišovštější z nich, Miroslav Kalousek, úterní mimořádná opatření státotvorně podpořil. A to jeho TOP 09 ještě ostře tepala na jedné straně zákaz diváků na biatlonovém světovém poháru, ale klidně proběhl fotbalový mač Slavie se Spartou. To opravdu působilo hodně nesystémově. V případě derby navíc nezaskočil zřejmě zrovna spící magistrát.

Andrej Babiš si zmíněnou roli evidentně užívá a vidí šanci nabídnout ruku opozici, která ji těžko může odmítnout. I když by mělo jít o potřesení jen symbolické, a ne skutečné a hygieniky nedoporučované! A veřejnosti tak ukázat, že když je třeba, zapomeneme na rozpory a potáhneme pěkně za jeden provaz. A tak předsedové ODS, Pirátů, Starostů, topky i lidovců premiérovi v zásadě pomoc slíbili.

Čtěte také

I když si například občanský demokrat Fiala neodpustil poznámku, že člen jeho klubu Svoboda žádal zařadit na plénum sněmovny informaci vlády o postupu proti nákaze už 28. ledna, a byl hlasy ANO, sociálních demokratů a komunistů odmítnut. A lze to na stránkách Parlamentu lehce dohledat. Škoda, že na to zatím premiér nezareagoval nějakým lehce omluvným politováním. Hned by vypadal, že to myslí s onou širokou spoluprací doopravdy.

Komu je rady, tomu je pomoci

Je ovšem otázkou, do jaké míry by k ní byl premiér ochoten opozici pustit. A jestli by se s ní dělil o veškeré nové informace a hledal i s Fialou, Bartošem, Rakušanem, Adamovou a Jurečkou, respektive jejich experty, optimální řešení.

Ondřej Konrád

Když dokonce vládního partnera tak trochu vynechává ze hry: ministru vnitra Hamáčkovi vystupování dost dobře nemůže zatrhnout. Ale rovněž sociálnědemokratického ministra zahraničí Petříčka, který má k mezinárodnímu problému hodně co říct, už na brífink nepouští. A pak také – pokud by se vláda dál držela více méně improvizátorského duchu, není jisté, jak jí být efektivně ku pomoci. Ale co my víme, začalo jít do tuhého a premiér třeba půjde, jak se říká, do sebe. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

 

Spustit audio