Ondřej Konrád: Víkendoví neúspěšní disidenti na levici

22. říjen 2018

Slova záchrana a restart vyvolávají představu krajně urgentní situace, kdy nelze zůstat stát se založenýma rukama. Vetkly si je také do názvů dvě kritické platformy na nedávno volebně bité české levici. Jenomže představy jejich protagonistů o cestě k obrození zatím nepřesvědčují. Ani širší vedení stran, ani širší veřejnost. 

Filip vs. Skála 3:0 

Ve vládu podporující KSČM je hlavním nespokojencem Josef Skála, podle kterého musí předseda Vojtěch Filip po dalších prohraných volbách sám rezignovat, než to za něho učiní strana. Ovšem u nejhlubšího propadu v loňských volbách však byl Skála v roli místopředsedy, má tedy na něm lví podíl.

Ondřej Konrád: Skála, Filip, mladá krev anebo kamzíci

Vedení KSČM

Za časů tuhého reálného socialismu kolovala mezi lidem pěkná anekdota. V níž se generální tajemník KSČ a prezident Gustáv Husák nechá hibernovat jako ve sci-fi film.

S Filipem pak na jaře prohrál souboj o nejvyšší křeslo a později se coby řadový člen strany připojil k „mladým komunistům napříč republikou“, neboli tajemné platformě „Restart 2018“. V sobotu však Ústřední výbor o Filipově odvolání vůbec nerokoval, rázně odmítl záměr svolat mimořádný sjezd a od platformy se odtáhl až štítivě.

To ovšem samozřejmě neznamená, že za totality funkcemi kovaný ex-místopředseda celou věc takříkajíc odpíská. KSČM prochází temným údolím a Filip už je v čele příliš dlouho. Kdo by jej mohl nahradit, není vůbec jasné. Možná nakonec někoho vybere sám. Skálu tedy zaručeně ne.

Zimola vs. Hamáček 0:4

Zatímco komunistický Restart působí anonymně, platforma „Zachraňme ČSSD“ se za jména zakladatelů nestydí. Jsou také známá – Jaroslava Foldyny, Michala Haška, Zdeňka Škromacha nebo Jiřího Zimoly.

A vzhledem k tomu, že dva z těchto pánů jsou v nejužším vedení strany, na které platforma zároveň prudce útočí, je to jev pozoruhodný, ale nikoli nový. O stranické převraty v ČSSD se stále pokoušejí ti nejvýše postavení, jak víme ze slavného Lánského puče. Ostatně většinou také ti samí.

Ondřej Konrád

Tentokrát sice nejde o zákeřné sesazení předsedy, ale stejně platforma pozici Jana Hamáčka podkopává, jak jen to jde. Tedy snad podkopávala, v čase minulém. A také v sobotu si to vše sociálně demokratičtí přátelé v Hradci Králové dostatečně vyříkali, když Ústřední výkonný výbor potvrdil Hamáčkovi důvěru. Zároveň odmítl odchod z vlády, anebo aspoň výměnu některých ministrů, včetně Zimolovy nabídky do kabinetů ministrů vstoupit.

Zasedání vyvolavší platforma pak byla tvrdě zkritizována a odmítnuta a Zimola nejspíš zůstal ve funkci jen proto, že se o důvěře i jemu vůbec nehlasovalo. Snad Hamáček nechtěl spor s rebelanty podporovanými prezidentem hrotit. Leckdo by ale řekl, že to udělat zcela nesentimentálně měl. A že se mu to ještě může vymstít.

Spustit audio